Περισσότεροι από 4.400 μετανάστες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν πέρυσι κατά τη θαλάσσια διέλευση τους στην Ισπανία, διπλάσιοι από το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ισπανική ΜΚΟ Caminando Fronteras, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Η συντριπτική πλειονότητα των σορών (94%) από αυτούς τους 4.404 ανθρώπους δεν έχουν βρεθεί ποτέ, επομένως λογίζονται ως αγνοούμενοι.
Αυτή η τρομερή εκτίμηση που συνέταξε η ΜΚΟ – η οποία καθορίζει τα στοιχεία της χάρη σε κλήσεις μεταναστών ή συγγενών τους στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης της – καθιστά το 2021 το πιο θανατηφόρο έτος από τουλάχιστον το 2015. Το 2020, η Caminando Fronteras είχε εντοπίσει 2.170 νεκρούς ή αγνοούμενους.
Τα αποτελέσματα αυτής της ΜΚΟ για το 2021 είναι πολύ υψηλότερα από αυτά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος έχει εντοπίσει τουλάχιστον 955 νεκρούς ή αγνοούμενους στο ταξίδι τους από το Μαρόκο και την Αλγερία προς την Ισπανία, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων και 324 στην ηπειρωτική Ισπανία και το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων.
Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ, ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι το έτος 2021 ήταν εξαιρετικά δολοφονικό, το πιο θανατηφόρο από το 1997 σύμφωνα με τα στοιχεία της και της ισπανικής ΜΚΟ APDHA.
Περισσότερες γυναίκες και παιδιά θύματα
Σύμφωνα με την Caminando Fronteras, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των μεταναστών εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις Καναρίους Νήσους από τη βορειοδυτική Αφρική. Αυτός ο πολύ επικίνδυνος δρόμος έχει ακολουθηθεί πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων στη Μεσόγειο. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη «θηλυκοποίηση» των μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ισπανία: 628 γυναίκες και 205 παιδιά πέθαναν ή εξαφανίστηκαν το 2021, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Η Caminando Fronteras καταγγέλλει την έλλειψη μέσων για τις διασώσεις και τονίζει την ευθύνη των «εγκληματικών οργανώσεων» των λαθρεμπόρων, καθώς και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου λόγω της διπλωματικής τους διαμάχης.
Αυτή η κρίση, που προκλήθηκε από την υποδοχή για ιατρικούς λόγους, στην Ισπανία, του ηγέτη των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, είχε οδηγήσει στην άφιξη περισσότερων από 10.000 μεταναστών στα μέσα Μαΐου στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.
Η Ισπανία παραμένει μια από τις κύριες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη. Τουλάχιστον 37.385 μετανάστες έφτασαν στις ακτές της το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.