Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Κάλεσμα ΗΠΑ, Αίγυπτου και Κατάρ σε Ισραήλ-Χαμάς για νέες διαπραγματεύσεις

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Κάλεσμα ΗΠΑ, Αίγυπτου και Κατάρ σε Ισραήλ-Χαμάς για νέες διαπραγματεύσεις

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, ενώ είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις συσκέψεις με σκοπό να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ισραήλ και Χαμάς. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση και προσθέτει:

«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», καταλήγει η δήλωση, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν, Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Θετική απάντηση από το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στην συνάντηση της 15ης Αυγούστου που πρότειναν οι διαπραγματευτές (ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος) ώστε να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μετά την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει στις 15 Αυγούστου την αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών στον τόπο που θα καθοριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Συνεδρίασε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενώ νωρίτερα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας σε στρατιώτες τους είπε ότι «προετοιμαζόμαστε και για άμυνα και για επίθεση».

Την ίδια ώρα δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτατο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης είπαν στους New York Times ότι βάσει των τελευταίων πληροφοριών αυτή που θα χτυπήσει πρώτη θα είναι η Χεζμπολάχ.

Κατά την ίδια εκτίμηση η ένοπλη οργάνωση με βάση το Λίβανο θα κάνει ξεχωριστή επίθεση πριν το Ιράν να προχωρήσει στο δικό του ανταπαδοτικό χτύπημα για τη δολοφονία Χανίγια.

ΗΠΑ: «Σημαντικές» συνέπειες για το Ιράν αν επιτεθεί στο Ισραήλ

Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος χθες Πέμπτη.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (…) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.

Τα F-22 είναι το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ. Την ανακοίνωση της αποστολής έκανε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) που ανέφερε ότι τα μαχητικά έφτασαν στην περιοχή ευθύνης της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ακριβές σημείο.

Ποιος θα χτυπήσει πρώτος

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτατο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης είπαν στους New York Times ότι βάσει των τελευταίων πληροφοριών αυτή που θα χτυπήσει πρώτη θα είναι η Χεζμπολάχ.

Κατά την ίδια εκτίμηση η ένοπλη οργάνωση με βάση το Λίβανο θα κάνει ξεχωριστή επίθεση πριν το Ιράν να προχωρήσει στο δικό του ανταπαδοτικό χτύπημα για τη δολοφονία Χανίγια.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες προειδοποιεί πως οποιαδήποτε επίθεση σε αμάχους επί ισραηλινού εδάφους θα είναι «κόκκινη γραμμή», η οποία θα οδηγήσει σε «ασύμμετρη απάντηση». Αυτό διαμηνύει το Τελ Αβίβ τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο, η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν, σύμφωνα με το CNNi.

Ο IDF πραγματοποίησε χτυπήματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ περισσότεροι από 40 νεκροί, είναι ο απολογισμός των επιδρομών στη νότια, κεντρική και βόρεια Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Μάλιστα, το CNNi αναφέρει πως οι Ισραηλινοί ανησυχούν για ιρανικά πλήγματα ακόμα και μέσα στο Τελ Αβίβ. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ πιθανόν να χτυπήσει στο Ισραήλ πριν από το Ιράν με στόχους στρατιωτικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ πιθανόν να εστιάσει και στα κεντρικά της Μοσάντ στα βόρεια του Τελ Αβίβ. «Όπως έχουν τα πράγματα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter