Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να διαφυλάξει το κόμμα από τον επεκτατισμό του Μητσοτάκη και την εσωστρέφεια. Η δεξιά εσωκομματική αντιπολίτευση μαζί με την Εύα Καϊλή τραβούν το ΚΙΝΑΛ από το μανίκι μην και χαλάσει τις σχέσεις του με τη ΝΔ. Η νέα γενιά του ΚΙΝΑΛ ως δύναμη για τη Φώφη Γεννηματά αλλά και ως αμφισβήτηση της ηγετικής της θέσης.

Βλέποντας την επεκτατική τακτική Μητσοτάκη που κινείται σαν… πάκμαν προς το κέντρο, η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει –όχι μόνο με τη ρητορική αλλά και με τις προτάσεις της– ότι δεν είναι… ουρά της κυβέρνησης. Ομως υπάρχουν τόσο φιλονεοδημοκρατικές δυνάμεις εντός του ΚΙΝΑΛ όσο και επικοινωνιακοί μηχανισμοί εκτός του που λειτουργούν σαν μοχλός ανάσχεσης αυτής της τάσης.

Δεν πρόκειται για διαφοροποίηση στην αντιπολιτευτική γραμμή αλλά περισσότερο για φόβο προσέγγισης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό δεν προκύπτει προσώρας. Γι’ αυτό τα λεκτικά πηγαινέλα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή (θα σκεφτεί μετά το 2021 αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ), με γνωστές τις πολιτικές της σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν εξελήφθησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη ως τυχαίοι ακροβατισμοί.

Η Φώφη θέλει… αλλά

Σε μια περίοδο που η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιχειρεί την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, εκλαμβάνει ως πρόσκομμα οποιοδήποτε εσωκομματικό μέτωπο ανοίγει. Ετσι έσπευσε να «μαζέψει» την απειλή επανόδου της εσωστρέφειας και την αναπαραγωγή μιας κομματικής εικόνας με υποβόσκουσες έριδες. Της ήρθε… αεροπλανικά από τις Βρυξέλλες και τη νέα γενιά δυναμικών στελεχών η επανάκαμψη της συζήτησης περί αλλαγής ηγεσίας, έναν χρόνο πριν από το συνέδριο του Κινήματος.

Ομως όταν η ίδια η Φώφη Γεννηματά προανήγγελλε πριν από δύο εβδομάδες επίσημα ότι θα επαναδιεκδικήσει τη θέση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν περίμενε κανείς να μείνει με σταυρωμένα χέρια και το κατά πολλούς Νο2 για την αρχηγία. Μετά το πλασάρισμα της Εύας Καϊλή ο 41χρονος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ουσιαστικά παρών για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, σημειώνοντας ότι οι λόγοι για την απόφασή του να είναι υποψήφιος το 2017 έχουν ενισχυθεί.

Τα βέλη προς την Εύα Καϊλή δεν λείπουν – και πολύ προτού ανοίξει ηχηρά και διά του Τύπου το ζήτημα της ηγεσίας. Οπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η ευρωβουλευτής κινείται σαν… ελεύθερος σκοπευτής, μια και είναι αποστασιοποιημένη από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα αλλά και τις κομματικές διαδικασίες, στις οποίες μετέχει σπανιότατα. Από τα στελέχη που πολλοί θεωρούν ότι θα δώσουν τη μάχη της ηγεσίας είναι και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον πάντα οι πολιτικές επιλογές του Παύλου Γερουλάνου (μέλος του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έχει κατά καιρούς συγκρουστεί με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη.

Χτίζοντας το… νέο ΠΑΣΟΚ

Πάντως η Φ. Γεννηματά επιδιώκει να κρατά χαμηλά τα εσωκομματικά θέματα και να τονώνει τα κομματικά αντανακλαστικά προσδιορίζοντας το ΚΙΝΑΛ σαν το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Μάλιστα χτίζει τις κλαδικές του κατά τα πασοκικά πρότυπα, ενώ επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του στους μαζικούς χώρους. Στην αιχμή του δόρατος θέτει την οργανωτική και πολιτική παρουσία στελεχών του στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στις αστικές συγκοινωνίες, τις τράπεζες, στον χώρο των δασκάλων (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και των εργαζομένων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η ανασυγκρότηση των πολιτικών δυνάμεών του γίνεται με συντονιστή τον Χρήστο Ασπιώτη, τη συμβολή του οποίου μνημόνευσε την προηγούμενη Τετάρτη (21.10.2020) ο γραμματέας του Κινήματος Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για τον υπεύθυνο οργανώσεων χώρων δουλειάς του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ο 38άχρονος Χρ. Ασπιώτης με συνδικαλιστική δράση στον τραπεζικό τομέα ανήκει στα επιτελικά στελέχη της νέας γενιάς που αναδείχτηκαν υπό την ηγεσία της Φ. Γεννηματά. Στόχος είναι και η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ σε στελεχικό δυναμικό, όπως και η προσέλκυση ψήφων από δυναμικές ηλικιακά κατηγορίες. Το σήμα είχε δοθεί με την παρουσία του Παύλου Χρηστίδη ως εκπροσώπου Τύπου και του Μαν. Χριστοδουλάκη ως γραμματέα του ΚΙΝΑΛ. Ο επικοινωνιολόγος με εργασιακή εμπειρία στον χώρο των τραπεζών και πρώην πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών στο ΑΠΘ με την ΠΑΣΠ Χρ. Ασπιώτης συνεχίζει ως συντονιστής οργανώσεων εργαζομένων.

Σε κομβική θέση είναι και ο 38άχρονος νομικός και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής Δημήτρης Μάντζος (διευθυντής ΚΟ), ενώ συνεχίζει με μεγάλες οργανωτικές ευθύνες ο ιατρός του ΠΕΔΥ από το Κιλκίς και μέλος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Στέφανος Παραστατίδης (γραμματέας οργανωτικού), ο οποίος διατηρεί πολιτικές σχέσεις με τον Γ. Καμίνη.

Στις επάλξεις επίσης ο 37χρονος τεχνοκράτης με εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων και με στενές πολιτικές σχέσεις με τον Ν. Ανδρουλάκη, Απόστολος Σπυρόπουλος (συντονιστής έργου τομέων πολιτικής) – παπανδρεϊκός και γιος του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Το ΚΙΝΑΛ θέλει να προβάλει ότι έχει νέο ανθρώπινο δυναμικό και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Επενδύει στη φθορά της κυβέρνησης και ανοίγει συνεχώς μέτωπα εναντίον της, ακόμη και στα εθνικά, αν και έχει συναινετική διάθεση. Στραβοπατήματα ή αλλαγή τακτικής της ΝΔ μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κριτικής του ΚΙΝΑΛ χωρίς να μένει στο απυρόβλητο ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο 42άχρονος γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Βλάχος σφυροκοπά τη ΝΔ για το «επιτελικό κράτος» και τον κομματικό της στρατό, ενώ ο 45άχρονος βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης για κοινωνικά θέματα όπως ο πτωχευτικός νόμος, και οι αρνητικές εξελίξεις για τους μικρομεσαίους. Πάντως δεν έλειψε η ευθεία επίθεση της Φ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό, όπως με το «η κυβέρνηση έτσι οδηγεί σε μαζικές πτωχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες».

Documento Newsletter