Iσορροπία τρόμου Μαξίμου – Κύρτσου για τις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου

Iσορροπία τρόμου Μαξίμου – Κύρτσου για τις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου

Χωρίς τέλος εξελίσσεται η «κόντρα» της κυβέρνησης με τον ευρωβουλευτή της, Γιώργο Κύρτσο, μετά και την απαξιωτική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου προς το πρόσωπό του τη Δευτέρα για την έντονη κριτική του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για τον «άστοχο χειρισμό» και τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου για τη δίωξη των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου. Αναπάντητο το ερώτημα για ποιον λόγο δεν λαμβάνει η κυβέρνηση μέτρα για τη διαγραφή του, ενώ πλέον ανακύπτει ένα ακόμα πιο εκκωφαντικό, σχετικά με το εάν ο Γ. Κύρτσος είναι ο μόνος εντός Νέας Δημοκρατίας που μοιράζεται αντίστοιχους προβληματισμούς για την υπόθεση της δίωξης των δημοσιογράφων.

Τα «μισόλογα» που επιφύλαξε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την κριτική του ευρωβουλευτή του κόμματος, Γιώργο Κύρτσο, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά να αποκρούσουν την ουσία των λεγομένων του, όπως έσπευσε να απαντήσει και ο ίδιος.

«Ο κύριος Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πάρα πολύ καιρό μία συγκεκριμένη τακτική. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του, είναι πολύ φανερό. Αλλά ελάχιστη σημασία έχουνε, μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα, τις σταθερές και πολύ καθαρές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και τον τρόπο με τον οποίον ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας» ήταν η αμήχανη απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Γ. Κύρτσου σε «άστοχο χειρισμό» του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τις διώξεις Βαξεβάνη. Απέφυγε δε να απαντήσει στο ερώτημα εάν συνεχίζει να ανήκει στην ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αρκούμενος στο «νομίζω έχω ήδη απαντήσει».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σήκωσε ακολούθως το γάντι που του πέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκθέτοντας κατ’ ουσίαν την ανεπαρκή απάντηση που επιφύλαξε για την κριτική του η κυβέρνηση.

«Δικαίωμα του εκπροσώπου να μου κάνει-εκ μέρους της ηγεσίας-δημόσια κριτική. Κριτική κάνω άλλωστε & εγώ. Η κριτική στην κριτική μπορεί να φέρει διάλογο. Όμως να γίνει συγκεκριμένος, χωρίς “όλοι ξέρουμε”. Εγώ πάντα είμαι συγκεκριμένος για COVID-19,συγκοινωνίες,δίδυμα ελλείμματα,ΜΜΕ,κα» απάντησε αρχικά ο Γ. Κύρτσος, ενώ στη συνέχεια επανήλθε ακόμα πιο δυναμικά.

Σε επόμενες αναρτήσεις του, αναφέρθηκε σε «διάφορους “σκληρούς”» που χαράσσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι δημοσιογράφων και ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», υπογραμμίζοντας πως «οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναζητούν κίνητρα ούτε καταγγέλλουν προθέσεις που δεν προσδιορίζουν. Απλά ανταλλάσσουν επιχειρήματα».

Συγκεκριμένα, ο Γ. Κύρτσος ανέφερε πως «Η επικοινωνιακή & πολιτική νίκη της ΝΔ στο θέμα σκανδάλου Novartis έχει και τη δική μου υπογραφή. Τώρα όμως αλλάζει το θέμα,αφορά στις σχέσεις κυβέρνησης και δημοσιογράφων, ΜΜΕ. Εκεί η κυβέρνηση θα δεχθεί σφοδρή ευρωπαϊκή κριτική. Διάφοροι “σκληροί” την κάνουν πολιτικό στόχο» φροντίζει ο ίδιος να υπενθυμίσει την προεκλογική του στάση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αναφορά του στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε για εμένα ότι “όλοι καταλαβαίνουμε τις επιδιώξεις και τις προθέσεις του”. Κινείται εκτός ευρωπαϊκού  πλαισίου. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναζητούν κίνητρα ούτε καταγγέλλουν προθέσεις που δεν προσδιορίζουν. Απλά ανταλλάσσουν επιχειρήματα» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Είναι γνωστό πως οι επικρίσεις του Γ. Κύρτσου προς το Μέγαρο Μαξίμου για τους χειρισμούς του στις διώξεις των δημοσιογράφων δεν είναι οι πρώτες, και όπως φαίνεται ούτε και οι τελευταίες. Ο ίδιος, εδώ και πάνω από έναν χρόνο παρεμβαίνει συχνά σε σειρά ζητημάτων, είτε αυτά άπτονται της πανδημίας, είτε της οικονομίας, της ενεργειακής κρίσης, των ελληνοτουρκικών και άλλα, στο πλαίσιο του «διαλόγου» όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του. Άλλωστε, ανάμεσα στις χθεσινές του αναρτήσεις για τις διώξεις των δημοσιογράφων, προχώρησε και σε άλλες αναρτήσεις με κριτική για την πανδημία, τον ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, την πανεπιστημιακή αστυνομία και για τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Εάν κάτι προκύπτει διά γυμνού οφθαλμού από την χθεσινή απάντηση της κυβέρνησης στην έντονη και επίμονη πλην τεκμηριωμένη κριτική που ασκεί ο ευρωβουλευτής της είναι πράγματι πως από το Μέγαρο Μαξίμου πλέον εκπέμπεται «δυσφορία» για τη στάση του. Ωστόσο, εξίσου καθαρά φαίνεται η αμηχανία της κυβέρνησης και το γεγονός πως παρά τα «υποννοούμενα» του Γ. Οικονόμου για «τις επιδιώξεις και τις προθέσεις του», τον κρατά αμετακίνητο στην ευρωομάδα, δίχως να λάβει μέτρα εναντίον του. Κι αυτό παρότι την ίδια ώρα τον κατηγορεί για αλλότρια κίνητρα.

Μία στάση ανοχής που γεννά ερωτηματικά, τόσο για τις σχέσεις της με τον ευρωβουλευτή, όσο και για το εάν ο εν λόγω είναι ο μόνος εντός κόμματος που εκφράζει αντίστοιχες απόψεις προβληματισμού για την δίωξη των δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται πως μια διαγραφή του ευρωβουλευτή ενδέχεται να έχει ανεξέλεγκτες προεκτάσεις.

Documento Newsletter