Ισοπέδωσε 10 σχολεία μέσα σε 20 μέρες στη Γάζα – Ο Νετανιάχου εξαφανίζει κάθε κτίριο που μπορεί να μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων

Ισοπέδωσε 10 σχολεία μέσα σε 20 μέρες στη Γάζα – Ο Νετανιάχου εξαφανίζει κάθε κτίριο που μπορεί να μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων

Μετά τα νοσοκομεία ο Νετανιάχου εξαφανίζει από τον χάρτη κάθε κτίριο στη Γάζα που μπορεί να μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων

Με τη σφαγή στη Γάζα να συνεχίζεται αδιάκοπα από τις αρχές Οκτωβρίου και την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου αποδεδειγμένα να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια εκεχειρίας τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, η ισραηλινή πλευρά δεν ανησυχεί καθόλου ότι μπορεί να κληθεί να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα παραπάνω γίνονται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα πρακτική των ισραηλινών δυνάμεων να στοχεύουν σχολεία-καταφύγια εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, βαφτίζοντάς τα μετά τη σφαγή ορμητήρια της Χαμάς. Από την αρχή του Αυγούστου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πλήξει τουλάχιστον δέκα σχολικά συγκροτήματα με αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 άμαχοι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκαν δύο τέτοιες επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, στην οποία ανήκει το σχολείο, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία σημείωνε: «Σύμφωνα με αναφορές σημειώθηκε μία ακόμη φρικιαστική επίθεση εναντίον ενός από τα σχολεία της UNRWA στην πόλη της Γάζας. Παιδιά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Κάποια κάηκαν ζωντανά. Δεν υπάρχει πια καμία ανθρωπιά; Η Γάζα δεν είναι μέρος για παιδιά πλέον. Είναι οι πρώτες απώλειες αυτού του ανηλεούς πολέμου. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το αποτρόπαιο πράγμα να γίνει η νέα νόρμα. Αρκετά. Η εκεχειρία έχει αργήσει πολύ».

 

Σχολεία και πανεπιστήμια

Από το ξέσπασμα του πολέμου ο αριθμός των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων (σχολεία και πανεπιστήμια) εντός της Λωρίδας της Γάζας που έχουν πληγεί είτε από αέρος είτε από όλμους και βολές αρμάτων μάχης ανέρχεται σε εκατοντάδες. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024 ο ΟΗΕ είχε καταγράψει περισσότερες από 200 ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα, με τουλάχιστον 53 σχολεία να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και τα 19 πανεπιστήμια της Γάζας είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και το 80% των πανεπιστημιακών κτιρίων έχει καταστραφεί. Από τις ισραηλινές επιθέσεις 103 ακαδημαϊκοί έχουν σκοτωθεί και 90.000 φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τον Ιούνιο του 2024 το Γραφείο για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε ότι το 76% των σχολείων της Γάζας απαιτούνταν για «πλήρη ανακατασκευή ή σημαντική αποκατάσταση». Επιπλέον τον Αύγουστο του 2024 η UNICEF δήλωσε ότι 564 σχολεία (το 85% των σχολείων στη Γάζα) είχαν πληγεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Είναι ξεκάθαρο με βάση τα στοιχεία ότι η πρακτική των ισραηλινών δυνάμεων να στοχεύουν σχολεία-καταφύγια εσωτερικά εκτοπισμένων έχει παγιωθεί σε αυτήν τη σύγκρουση και η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η έκταση και η συνέπεια των πληγμάτων. Η ισραηλινή ηγεσία προσπαθεί να παρουσιάσει τα χτυπήματα εναντίον πολιτικών στόχων (το κάνει και με τα νοσοκομεία) ως δικαιολογημένα πλήγματα σε μεικτούς ή αμιγώς στρατιωτικούς στόχους, κατηγορώντας στην ουσία τη Χαμάς ότι επιχειρεί από σημεία συγκέντρωσης αμάχων. Η προσπάθεια αυτή όμως φαίνεται να μη συνυπολογίζει πως στην ουσία είναι η ίδια η ισραηλινή ηγεσία που καθορίζει τις ζώνες στις οποίες μπορούν να καταφύγουν οι άμαχοι κατά τη διάρκεια εκκενώσεων περιοχών. Οι εκκενώσεις διατάσσονται για να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μαχητών της Χαμάς.

Το αποτέλεσμα των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον αμάχων είναι οι νεκροί από τις επιχειρήσεις εντός της Γάζας να έχουν ξεπεράσει τις 40.250 και οι τραυματίες να είναι περισσότεροι από 93.000.

 

Διπλωματικές κυβιστήσεις

Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και αυτή την εβδομάδα η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τα πλήγματα εναντίον αμάχων (αφού εκτός από σχολεία χτυπάει και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους, όπως επί παραδείγματι μια πολυκατοικία στην Μπεΐτ Λαχία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι) αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για να επιτευχθεί εκεχειρία. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινήθηκαν και οι διπλωματικές της κυβιστήσεις, αφού ενώ υπήρχε συμφωνία της Χαμάς στο πλαίσιο του σχεδίου Μπάιντεν, το Ισραήλ έβαλε πρόσθετες απαιτήσεις, μετά δολοφόνησε τον Χανίγια και μετά έσυρε εκ νέου τις ΗΠΑ σε νέες συνομιλίες με τους όρους της κυβέρνησης Νετανιάχου και όχι με βάση τα συμφωνηθέντα. Στο μεταξύ η νέα ηγεσία της Χαμάς, δηλαδή ο Γιαχία Σινουάρ, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τις πρόσθετες ισραηλινές απαιτήσεις και γι’ αυτό ζητούσε τις προηγούμενες ημέρες να ξεκινήσει η συζήτηση για τον μηχανισμό εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

 

Οι ισραηλινές επιθέσεις

Περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέσα στον Αύγουστο από τα χτυπήματα των ισραηλινών στρατευμάτων, που συνολικά έπληξαν δέκα σχολικά συγκροτήματα. Πιο αναλυτικά:

 1 Αυγούστου

Επίθεση στο σχολικό συγκρότημα Νταλάλ αλ Μαχράμπι.

Απολογισμός: 15 νεκροί,
29 τραυματίες

 3 Αυγούστου

Επίθεση στα σχολικά συγκροτήματα Χαμάμα
και αλ Χούντα.

Απολογισμός: 17 νεκροί,
60 τραυματίες

 4 Αυγούστου

Επίθεση στα σχολικά συγκροτήματα Νασρ και Χασάν Σαλαμέχ.

Απολογισμός: 30 νεκροί,
19 τραυματίες

 8 Αυγούστου

Επίθεση στα σχολικά συγκροτήματα Αμπντούλ Φατάχ Χαμούντα και Αζ-Ζάχρα.

Απολογισμός: 17 νεκροί, 16 αγνοούμενοι, δεκάδες τραυματίες

 10 Αυγούστου

Επίθεση στο σχολικό συγκρότημα Αλ Ταμπίν.

Απολογισμός: 100+ νεκροί, δεκάδες τραυματίες

 19 Αυγούστου

Επίθεση στο σχολικό συγκρότημα Μουσταφά Χαφέζ.

Απολογισμός: 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

 20 Αυγούστου

Επίθεση στο σχολικό συγκρότημα Σαλάχ αλ Ντιν.

Απολογισμός: 4 νεκροί,
13 τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Ζούκερμπεργκ: H κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε το Facebook να λογοκρίνει το περιεχόμενο για τον Covid

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση κατά 23χρονης σε αστικό λεωφορείο – Δύο συλλήψεις

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό – Εντολή για επείγουσα έρευνα

Φταίνε πολίτες, δήµοι αλλά… προς Θεού, όχι η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν τα δεδομένα οι «87» και ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο – Δεν τίθεται θέμα Αρβανίτη

«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γιατί η δεύτερη θητεία στην Κομισιόν μοιάζει βγαλμένη από την… κόλαση – Η ανάλυση του Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter