Ισοπεδώνουν τον Λίβανο ρημάζοντας υγεία και τουρισμό – Στο στόχαστρο του Ισραήλ οι παραθαλάσσιες περιοχές και τα ξενοδοχεία

Ισοπεδώνουν τον Λίβανο ρημάζοντας υγεία και τουρισμό – Στο στόχαστρο του Ισραήλ οι παραθαλάσσιες περιοχές και  τα  ξενοδοχεία

Με το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να πλανιέται πάνω από τη Μέση Ανατολή, εν αναμονή των ισραηλινών αποφάσεων σχετικά με την απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από την Τεχεράνη προ δεκαπενθημέρου, η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου ενισχύει την παρουσία του στρατού της εντός του Λιβάνου, ενώ παράλληλα διευρύνει το πεδίο επιχειρήσεων πέρα από τον νότο και συνεχίζει αμείωτα το αιματοκύλισμα δολοφονώντας αμάχους τόσο στη Βηρυτό όσο και στη Γάζα.

Η κλιμάκωση που παρατηρείται στα δύο ενεργά μέτωπα του διαφαινόμενου περιφερειακού πολέμου, όπως εξάλλου τον ορίζει πλέον και η ίδια η ισραηλινή ηγεσία κάνοντας λόγο για πόλεμο επτά μετώπων (Γάζα, Δυτική Οχθη, Λίβανος, Υεμένη, Συρία, Ιράκ, Ιράν), έγινε ακόμη πιο αισθητή μέσα στην εβδομάδα. Σε αυτό συνέβαλαν οι σκληρές και εμπρηστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ένταση των επιχειρήσεων στον Λίβανο, η καταγραμμένη πλέον πλήρης αδιαφορία των Ισραηλινών για συντονισμό με τις ΗΠΑ ή για τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η επέκταση των στόχων του Ισραήλ εντός του Λιβάνου και οι κινήσεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

Την ώρα που ο Νετανιάχου ξεκαθάριζε σε μήνυμά του προς τον λαό του Λιβάνου –με διάθεση διχασμού, που ιστορικά είναι σχετικά εύκολος στόχος στη λιβανέζικη κοινωνία– ότι το Ισραήλ θα ισοπεδώσει τη χώρα, όπως έκανε με τη Γάζα, αν οι Λιβανέζοι δεν απαλλαγούν… μόνοι τους από τη Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προχωρούσαν σε διεύρυνση των επιχειρήσεών τους. Σύμφωνα με τις αναφορές από το μέτωπο στον νότιο Λίβανο, οι Ισραηλινοί δέσμευσαν κι άλλες μεραρχίες στην προσπάθεια εισβολής, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν τις διαρροές ότι στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων θα στοχεύσουν νέες τοποθεσίες. Οι νέοι στόχοι έχουν στρατηγική σημασία για τον πόλεμο που διεξάγουν, αφού σύμφωνα με τις αναφορές θα αφορούν παραθαλάσσιες πόλεις του Λιβάνου μακριά από τα σύνορα. Τα χτυπήματα αυτά, που έχουν προαναγγελθεί υπό το πρόσχημα των πληγμάτων κατά της Χεζμπολάχ στις παραθαλάσσιες περιοχές του νότου, έχουν διαφορετική βαρύτητα ως προς τις συνέπειές τους αφού οι περιοχές είναι τουριστικές. Ο τουρισμός είναι ίσως το μοναδικό κομμάτι της διαλυμένης λιβανέζικης οικονομίας που αποφέρει κάποια έσοδα.

 

Νέες εντολές εκκένωσης

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό πώς το Ισραήλ επεκτείνει τη ζώνη επιχειρήσεών του εντός του Λιβάνου, η αρχική πρόφαση των Ισραηλινών για την εισβολή ήταν η εκκαθάριση της περιοχής από τα σύνορα μέχρι τον ποταμό Λιτάνι από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή ηγεσία υποτίθεται ότι ξεκίνησε την επιχείρηση για να εφαρμόσει μονομερώς τo ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006, με το οποίο διευθετήθηκε η προηγούμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών και το οποίο υποχρέωνε την πλευρά της Χεζμπολάχ να μη διατηρεί δυνάμεις νότια του ποταμού. Ομως τώρα το Ισραήλ έδωσε εντολές εκκένωσης σε πόλεις βόρεια του ποταμού Λιτάνι (και νότια του ποταμού Αβάλι) και μάλιστα παραθαλάσσιες.

Η περιοχή που περιλαμβάνεται στο σχέδιο στην ουσία διπλασιάζει τη ζώνη επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων, την ώρα που η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και πολύ μακρύτερα από το μέτωπο, όπως στην πρωτεύουσα Βηρυτό. Σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν μέχρι τώρα οι ισραηλινές επιχειρήσεις στον πληθυσμό του Λιβάνου, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ έχει καταγράψει 2.083 νεκρούς, 9.869 τραυματισμένους, 608.609 εσωτερικά εκτοπισμένους, 180.700 άτομα που ψάχνουν καταφύγιο και 350.000 παιδιά που δεν έχουν πλέον σπίτι.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ συνεχίζει να προκαλεί απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος. Διαρκώς μεταφέρονται φέρετρα στρατιωτών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα η ισλαμιστική οργάνωση εξαπολύει ρουκέτες και πυραύλους σε πόλεις βαθύτερα μέσα στην ισραηλινή επικράτεια, που σύμφωνα με τις αναφορές πετυχαίνουν τους στόχους τους, προκαλώντας όμως θύματα μεταξύ και των αμάχων. Η Χεζμπολάχ φαίνεται ότι έχει εστιάσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις της στη Χάιφα, γνωστό τουριστικό θέρετρο του Ισραήλ.

 

Βόμβες σε καταφύγια

Τα παραπάνω έρχονται την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο το σύστημα υγείας του Λιβάνου, όπως ακριβώς εξακολουθεί να κάνει και στη Γάζα, όπου μέσα στην εβδομάδα εξανάγκασε σε κλείσιμο επτά υπολειτουργούντα εκ των πραγμάτων νοσοκομεία. Ταυτόχρονα με αυτά στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις μετά την επέτειο του ενός χρόνου από την αιματηρή εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 συνεχίζουν να χτυπούν καταφύγια εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, αφού πρώτα τους έχει δώσει εντολές να εκκενώσουν εκεί όπου μετά χτυπάει. Από έναν τέτοιο βομβαρδισμό έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20 άμαχοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει πια τους 42.000 ανθρώπους.

Ταυτόχρονα ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πάνω από 400.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην ουσία εγκλωβισμένοι στη βόρεια Γάζα, πέρα από κάθε βοήθεια, την ώρα που πέφτουν βόμβες και πυρά. Τα παραπάνω, τη βαρβαρότητα δηλαδή της ισραηλινής μαζικής σφαγής αμάχων στη Γάζα, απέδειξε εξάλλου μέσα στην εβδομάδα και δημοσιογραφική έρευνα του εξειδικευμένου ιστοτόπου Airwars, ο οποίος μελέτησε 17 βίντεο που έχει δημοσιεύσει ο στρατός του Ισραήλ από τις επιχειρήσεις του και στα οποία καταγράφονται οι θάνατοι περισσότερων από 400 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και 200 παιδιών.

Οσον αφορά τη διεθνή κοινότητα, οι πιέσεις προς το Ισραήλ να σταματήσει να κλιμακώνει την κατάσταση συνολικά στη Μέση Ανατολή συνεχώς αυξάνονται, όπως καταδεικνύουν η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης να ζητήσει εμπάργκο όπλων κατά της χώρας –προκάλεσε έκρηξη οργής από πλευράς ισραηλινής ηγεσίας– αλλά και οι σκληρές δηλώσεις κατά της ισραηλινής πολιτικής στην περιοχή που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

 

Τα «γαλλικά» του Μπάιντεν

Ως προς τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, κατά τα φαινόμενα βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο διπλωματικά, όπως καταδεικνύεται και από τις βρισιές Μπάιντεν κατά Νετανιάχου που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική στήριξη και ενόψει των εκλογών συνεχίζεται όχι μόνο αμείωτη αλλά και ενισχυμένη, με τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να τονιστεί ότι τελικά οι Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν συνομιλία σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για την απάντηση στο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Σύμφωνα με τις διαρροές πριν από την επικοινωνία των δύο αντρών, η ισραηλινή ηγεσία εμφανιζόταν να έχει προκρίνει πλήγματα κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλείσει ότι θα χτυπήσει και άλλου τύπου στόχους.

 

Η όχι και τόσο περίεργη σιωπή των αραβικών χωρών για τη Γάζα

Καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής θυμίζει ηφαίστειο που ετοιμάζεται να εκραγεί, γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι ο αραβικός κόσμος, παρά τις όποιες σκληρές δηλώσεις των ηγετών του, όχι μόνο δεν επιλέγει τον δρόμο της κλιμάκωσης αλλά κυρίως δεν κάνει τίποτε επί του πρακτέου για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους.

Η στάση των ηγεμόνων των αραβικών κρατών της περιοχής δεν εξηγείται μόνο με όρους φόβου απέναντι στην ισραηλινή πολεμική μηχανή και την αμερικανική υπεροπλία, αλλά μπορεί να εξηγηθεί, όπως τονίζουν αρκετοί ειδικοί, και από μια σειρά λόγων που σχετίζονται τόσο με το εσωτερικό των χωρών αυτών όσο και με τις δεσμεύσεις που έχουν απέναντι στις ΗΠΑ από τη μια και εναντίον του Ιράν και της Τουρκίας από την άλλη.

Αναλυτές τονίζουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η αδράνεια των αραβικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, απέναντι στην ισραηλινή σφαγή στην Παλαιστίνη, αλλά και εν γένει η αδιαφορία που επιδεικνύουν για την τύχη των ίδιων των Παλαιστινίων εν τοις πράγμασι έχουν να κάνουν σε σημαντικό βαθμό με την πολιτική σταθερότητα που επιθυμούν εντός των χωρών τους.

 

Φοβούνται τις διαδηλώσεις

Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν μεγάλες διαδηλώσεις στήριξης των Παλαιστινίων από τους πολίτες τους, που ψάχνουν όντως τρόπους να διαμαρτυρηθούν, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση δυνάμεις ευρύτερης διαμαρτυρίας αλλά και αμφισβήτησης της εξουσίας των μοναρχών ή των αυταρχικών ηγετών τους.

Η Ιορδανία επί παραδείγματι, η οποία φιλοξενεί μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη που μας πέρασε είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στήριξης των Παλαιστινίων, ενώ η Αίγυπτος όχι μόνο απαγόρευσε συγκέντρωση με αφορμή την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, αλλά προχώρησε και σε συλλήψεις διοργανωτών και όσων προσπάθησαν να διαδηλώσουν.

Παράλληλα, πολλές από τις αραβικές χώρες έχουν παραδοσιακά μετατραπεί σε ακολουθήματα της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, διαλέγοντας σταθερά πλευρά, με την παραχώρηση βάσεων και άλλων διευκολύνσεων, ούτως ώστε και να μπορούν να διατηρούν ουσιαστικά ομαλή σχέση με την ισραηλινή πλευρά, αλλά και να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν, που είναι περικυκλωμένο από αμερικανικές βάσεις.

Η απόσταση που τηρούν από την ιρανική ηγεσία, παρά το γεγονός ότι και το Ιράν είναι μουσουλμανική χώρα, έχει να κάνει με το κλασικό ρήγμα μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών, που υπό κανονικές συνθήκες –πριν από τον πόλεμο στη Γάζα– έχει προκαλέσει μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή, όπως στην Υεμένη, εξαιτίας του πολέμου δι’ αντιπροσώπων που συχνά επιλέγουν οι δύο πλευρές.

 

Η ατζέντα του Ερντογάν

Οσον αφορά την Τουρκία, η δεύτερη μη αραβική χώρα που στηρίζει ανοιχτά τους Παλαιστίνιους και ασκεί έντονη κριτική στις αποφάσεις του Ισραήλ και της Ουάσινγκτον, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους. Προωθώντας την ατζέντα του να παρουσιαστεί ως προστάτης όλων των μουσουλμάνων, διεκδικώντας ξεχωριστή θέση απέναντι σε Σαουδική Αραβία αλλά και Ιορδανία, ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να παρουσιάζει τον Νετανιάχου ως νέο Χίτλερ. Σημειώνεται πως προτού ξεκινήσει η σφαγή στη Γάζα οι επισκέψεις της ηγεσίας της Χαμάς και οι συναντήσεις με τον Ερντογάν (για χρηματοδότηση) ήταν εξαιρετικά συχνές.

Διαβάστε επίσης

Μαξίμου: Τρέμουν τις «υψηλές απουσίες» – Όλο το παρασκήνιο από την αναβολή της εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ

Συγγνώμη σου ζητά, συγχώρεσέ τον

Επέστρεψε στον Καραμανλή με… δωροκάρτα το εισιτήριο των Τεμπών – «Ο αδερφός του Βάιου που δολοφονήθηκε»

Με προφορικές διαρροές από… κύκλους Τσίπρα η διάψευση για τη «συγγνώμη» στον Βενιζέλο

Κιβωτός του κόσμου: Την ενοχή του πατέρα Αντωνίου προτείνει η εισαγγελέας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter