Με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι, στα 107,3 εκατ. ευρώ, έκλεισε το 2023 η εταιρεία παραγωγής δομικών υλικών και χρωμάτων Isomat, που μέσα σε 43 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1980, εξελίχθηκε σε μικρό πολυεθνικό όμιλο και ηγετική δύναμη του κλάδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα η Isomat πραγματοποίησε τα εγκαίνια της νέας της μονάδας παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης (EPS), μέσω της οποίας καθετοποιεί τις δραστηριότητές της στην εξωτερική θερμομόνωση. Η νέα μονάδα, με ύψος επένδυσης 7 εκατ. ευρώ, άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά το περασμένο καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, μέσα σε έναν καινούργιο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500 τ.μ.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων
σύμβουλος της ISOMAT Θάνος Τζιρίτης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους, η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί την πρώτη πράσινη μονάδα παραγωγής EPS στην Ελλάδα και τη μοναδική του είδους της που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού ο ατμός για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν παράγεται από ορυκτά καύσιμα αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, ενώ διαθέτει και σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα.
Στόχος η επέκταση της γκάμας των προϊόντων
Με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας παραγωγής EPS, τόνισε ο κ. Τζιρίτης, η Isomat θα προχωρήσει σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 23,4 εκατ. την περίοδο 2024-27, με στόχο την αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό και την επέκταση της προϊοντικής της γκάμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος επενδύει συστηματικά στην έρευνα και ανάπτυξη, διαθέτοντας επτά χημεία και τρεις μονάδες ποιοτικού ελέγχου, όπου οι χημικοί του δημιουργούν και δοκιμάζουν κάθε χρόνο 15-20 νέα προϊόντα, σε επαφή με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για την Isomat είναι, κατά τον κ. Τζιρίτη, η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη υψηλής εξωστρέφειας του ομίλου. Σήμερα η Isomat διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων μία στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες δύο στις θυγατρικές σε Ρουμανία και Σερβία. Επιπλέον διαθέτει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως και αντλεί περισσότερο από το 50% του τζίρου της από εξωτερικό.
Εξαγορές και δημόσια εγγραφή
Ωστόσο η εταιρεία επιδιώκει την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό μέσω εξαγορών, εστιάζοντας συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της σε μια πορτογαλική εταιρεία με την οποία ήδη έχει εμπορική συνεργασία, προκειμένου να την επεκτείνει στην παραγωγή αλλά και αναζητώντας ευκαιρίες σε άλλες χώρες.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τζιρίτη, η Isomat εξετάζει αυτή την περίοδο και το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ως κίνηση που μπορεί να της επιτρέψει να αντλήσει φτηνά κεφάλαια για εξαγορές – αν και όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η Isomat έχει τη δυνατότητα να προβεί σε εξαγορές και χωρίς δημόσια εγγραφή, χρηματοδοτώντας μέσω ίδιων κεφαλαίων και τραπεζών, επειδή έχει πολύ χαμηλό τραπεζικό δανεισμό.
Διαβάστε επίσης
Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας για ύποπτο όχημα – Κλειστή η Σωκράτους
«Εγκληματική οργάνωση» στην Κέρκυρα αλά Χαλκίδα – Συλλήψεις εφοριακών και λογιστή
Η ΓΣΕΕ κάνει ψηφιακές… πλάτες στην κυβέρνηση