Ισμαήλ Χανίγια: Χιλιάδες στην κηδεία του στην Ντόχα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή (Videos-Photos)

Ισμαήλ Χανίγια: Χιλιάδες στην κηδεία του στην Ντόχα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή (Videos-Photos)

Η νεκρώσιμος ακολουθία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια τελέστηκε στην Ντόχα του Κατάρ σε κλίμα οργής και θλίψης, καθώς εκδίκηση ζητούν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, παράλληλα εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν επίσης σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Υεμένη, το Πακιστάν, η Μαλαισία και η Ινδονησία,

«Η αίσθηση εδώ είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια κλιμάκωση, επειδή οι ομάδες του [συμμαχικού με το Ιράν] “άξονα της αντίστασης” υπόσχονται μια απάντηση», δήλωσε η Ζέινα Χοντρ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Βηρυτό.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο τέμενος Ιμάμ Μοχάμεντ ιμπν Αμπντούλ αλ Ουαχάμπ της Ντόχα για να συμμετάσχουν στις προσευχές πριν από την ταφή του πολιτικού επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας στο Λουσέιλ, βόρεια της πρωτεύουσας του Κατάρ.

Το φέρετρο με τη σορό του Χανίγια, καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε στο τέμενος μαζί με εκείνο του σωματοφύλακά του, που σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μαζευτεί στο πλάι καθώς περνούσε. Ο Χανίγια θα ενταφιαστεί σε κοιμητήριο στην πόλη Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα.

Το φέρετρο του Χανίγια εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας το πλήθος συγκεντρώθηκε στο τζαμί για να αποτίσει φόρο τιμής στον Χανίγια, που τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Ντόχα.

Εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και απλός κόσμος συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης στην πόλη, όπου ο Χανίγια είχε ζήσει μαζί με μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Η οικογένειά του συμμετείχε στην κηδεία εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο εθνικό τέμενος του Κατάρ.

Η ατμόσφαιρα ήταν ατμόσφαιρα θλίψης και αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Τουρκία και το Πακιστάν ανακοίνωσαν ημέρα πένθους προς τιμήν του ηγέτη της Χαμάς.

Μεταξύ εκείνων που παρέστησαν στην τελετή σε μεγάλο τέμενος βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς καθώς και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ήταν επίσης παρόντες.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για να αποδώσουν φόρο τιμής τους στον Χανίγια κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, αλλά η επίσκεψή του ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ αποφάσισε να κυματίζει μεσίστια, προκαλώντας την οργή των ισραηλινών αξιωματούχων. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ απάντησε στο Χ στην κίνηση αυτή, λέγοντας: «Οι εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Ισραήλ καλούνται να κατεβάσουν εντελώς τη σημαία και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Μια συμβολική κηδεία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, καθώς η οργή έβραζε για τις δολοφονίες των Σούκρ και Χανίγια της Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον αναπληρωτή πρέσβη της Τουρκίας για επίπληξη.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκφράσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

Διαβάστε επίσης

Έτσι προκρίνεται η Εθνική στα προημιτελικά – Τα σενάρια

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter