Σταθερή είναι η ροή της λάβας από το ηφαίστειο στη Χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία. Οι επιστήμονες τις τελευταίες ώρες έχουν παρατηρήσει μία μείωση στη ροή της λάβας, γεγονός που δημιουργεί μία αισιοδοξία.
Την ίδια ώρα, οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι υποδομές και ένα κοντινό ψαροχώρι είναι προς το παρόν ασφαλή.
Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου, κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, είναι η έβδομη από το 2021. Τότε εξερράγη και πάλι, έπειτα από 800 χρόνια που παρέμενε αδρανές.
Η λάβα έχει φτάσει στα ανατολικά όρια της πόλης που έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ απέχει μόλις 200 μέτρα από τον κεντρικό αγωγό νερού της περιοχής.
Ο σωλήνας διανομής βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi, ένα γεωθερμικό εργοστάσιο που παρέχει ζεστό νερό για το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Reykjanes.
Τα τεχνητά εμπόδια κατάφεραν να απομακρύνουν με επιτυχία τη λάβα από σημαντικές υποδομές, όπως το εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβάρτσενγκι, και την πόλη Γκρίνταβικ. Πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RUV δείχνουν ένα ποτάμι λάβας να κυλάει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την πόλη η οποία εκκενώθηκε τον Νοέμβριο και ξανά τον Φεβρουάριο.
«Οι άμυνες του Γκρίνταβικ απέδειξαν την αξία τους (…) κατεύθυναν τη λάβα προς την καθορισμένη περιοχή», ανέφερε η τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας HS Orka.
Το μάγμα είχε συσσωρευτεί υπογείως μετά την τελευταία έκρηξη τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα οι αρχές να προειδοποιήσουν για μια επικείμενη έκρηξη. Το Σάββατο εξέδωσαν προειδοποίηση μόλις 15 λεπτά προτού τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων αρχίσουν να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια από μια ρωγμή μήκους 3 χιλιομέτρων, περίπου στο ίδιο μέγεθος και στο ίδιο σημείο με την έκρηξη του Φεβρουαρίου.
Οι ροές λάβας συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό και σήμερα και είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει, δήλωσε στη RUV ο Μάγκνους Τούμι Γκούντμουντσον, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.
Η έκρηξη του Φεβρουαρίου διήρκεσε λιγότερο από δύο ημέρες, ενώ το 2021 η ηφαιστειακή δραστηριότητα κράτησε έξι μήνες.
Τι θα συμβεί αν η λάβα φτάσει στη θάλασσα
Η επικεφαλής του τμήματος της Νορβηγικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις» σε περίπτωση που η λάβα φτάσει τη θάλασσα.
Σύμφωνα με το RUV, αν η λάβα, η οποία είναι αλκαλική, έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό, μπορεί να παραχθούν αναθυμιάσεις χλωρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συμβούν «μικρές εκρήξεις» την ώρα που η λάβα θα αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό.
Δείτε επίσης: