Ισλανδία: Κατάσταση ανάγκης στη χερσόνησο Ρέικιανες μετά την έκρηξη ηφαιστείου (Video)

Ισλανδία: Κατάσταση ανάγκης στη χερσόνησο Ρέικιανες μετά την έκρηξη ηφαιστείου (Video)
AP Photo/Marco di Marco

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά την έκρηξη ηφαιστείου η χερσόνησος του Ρέικιανες, μετέδωσε το ισλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Οι αρχές εκκένωσαν την πόλη Γκρίνταβικ. Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 24.000 σεισμικές δονήσεις στη χερσόνησο και υπάρχουν 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα στο έδαφος της Ισλανδίας.

Το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία έστειλε λαμπερή καυτή λάβα 50 μέτρα στον αέρα την Τετάρτη, στην πέμπτη έκρηξή του από τον Δεκέμβριο.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανανεωμένης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή ακριβώς νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, καθώς μελέτες έδειξαν ότι μάγμα συσσωρεύτηκε υπόγεια.

«Τα σιντριβάνια λάβας φτάνουν τα 50 μέτρα ύψος και το μήκος της σχισμής φαίνεται να είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα και να μεγαλώνει», αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή των αρχών.

Το πύρινο θέαμα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 ανθρώπων, καθώς οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανές επαναλαμβανόμενες εκρήξεις στο Ρέικιανες για δεκαετίες ή και αιώνες.

Την Τετάρτη υπήρξε η όγδοη έκρηξη από το 2021 στη χερσόνησο, όπου ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι, αφού γεωλογικά συστήματα που ήταν αδρανή για 800 χρόνια έγιναν ξανά ενεργά.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει διαταράξει την τηλεθέρμανση, έχει κλείσει βασικούς δρόμους και έχει ισοπεδώσει αρκετά σπίτια στην ψαράδικη πόλη Γκρίνταβικ, στην οποία μόνο λίγοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει μετά την εκκένωση στα τέλη του 2023.

Το κοντινό γεωθερμικό σπα Γαλάζια Λιμνη, γνωστό για τις μεγάλες εξωτερικές πισίνες του, έκλεισε και οι επισκέπτες του εκκενώθηκαν.

Σε μια προσπάθεια να προληφθούν περαιτέρω ζημιές, κατασκευάστηκαν φράγματα ώστε να μην πλησιάζει η λάβα σε υποδομές, όπως στο εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβαρτσένγκι, τις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης και το ίδιο το Γκρίνταβικ.

Οι κάτοικοι αναφέρονται στην Ισλανδία ως «Γη της Φωτιάς και του Πάγου» – ένας φόρος τιμής στο απόκοσμο τοπίο της με βουνοκορφές, πεδία πάγου και φιόρδ, μια σεισμική εστία που βρίσκεται ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Διαβάστε επίσης:

Ετικέτες

Documento Newsletter