Ισλαμοφοβία: Στοιχεία σοκ για την άνοδο της σε έρευνα του FRA σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ισλαμοφοβία: Στοιχεία σοκ για την άνοδο της σε έρευνα του FRA σε Ελλάδα και Ευρώπη
Σύριοι πρόσφυγες στην Ουγγαρία. Φωτογραφία αρχειου (AP Photo/Muhammed Muheisen)

Για «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα), κάνει λόγο έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA). Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 9.600 από 13 κράτη μέλη, ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης, είναι αντιμέτωπος με ολοένα και αυξανόμενες ρατσιστικές διακρίσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από μια «απάνθρωπη αντιμουσουλμανική ρητορική».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα διακρίσεων σε πολλές μάλιστα πτυχές της καθημερινότητας τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα παιδιά τους δέχονται εκφοβισμό στο σχολείο και οι ίδιοι είναι αντιμέτωποι με ανισότητες στην πρόσβαση στην εργασία και προκαταλήψεις όταν πρόκειται για ενοικίαση ή αγορά κατοικίας.

Αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την άγρια σφαγή στη Γάζα που συνεχίζεται, ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη δήλωσε ότι οι πληροφορίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθνικές αρχές υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των αντιμουσουλμανικών περιστατικών συνέχισε να αυξάνεται από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι Αρχές σε όλη την Ευρώπη, έχουν έρθει αντιμέτωπες με την δύσκολη δουλειά να περιορίσουν την αύξηση των εγκλημάτων μίσους με στόχο τις μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες.

Ο FRA, έκανε την έρευνα του με μουσουλμάνους στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τη Σουηδία, διαπίστωσε ότι το 47% ανέφερε ότι βίωσε ρατσισμό κατά την πενταετία πριν από το 2022, από 39% το 2016.

Σύνδεση με την ακροδεξιά

Τα ποσοστά των αναφερόμενων διακρίσεων φαίνεται ότι συνδέονται στενά με την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Αυστρία, όπου το ναζιστικής προέλευσης αντιμεταναστευτικό κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) αναδείχθηκε πρόσφατα ως το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους, το 71% των μουσουλμάνων ανέφεραν ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον τους. Στη γειτονική Γερμανία, όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κερδίζει συνεχώς έδαφος, το 68% των ερωτηθέντων ανέφερε διακρίσεις.

Σε όλα τα 13 κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, το 39% των μουσουλμάνων ανέφερε διακρίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ το 41% εργάζεται σε θέσεις εργασίας για τις οποίες έχουν παραπάνω προσόντα. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%) δήλωσε ότι παρεμποδίστηκε να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι λόγω διακρίσεων, έναντι 22% το 2016.

Οι συνέπειες αυτού του ρατσισμού έχουν σοβαρό και μακροχρόνιο αντίκτυπο. Οι μουσουλμάνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, να στοιβάζονται σε υπερπλήρεις κατοικίες και δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις. Οι μουσουλμάνοι ερωτηθέντες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Περισσότεροι από τους μισούς μουσουλμάνους που γεννήθηκαν στην Ευρώπη (55%) δήλωσαν ότι ένιωσαν φυλετικές διακρίσεις κατά την αναζήτηση εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα παρά το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες γλωσσικές δεξιότητες και τα ίδια προσόντα με μη μουσουλμάνους.

Οι γυναίκες που φορούν θρησκευτική ενδυμασία, όπως μαντίλα, ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων στην αγορά εργασίας. Όταν επρόκειτο για γυναίκες μεταξύ 16 και 24 ετών που φορούν θρησκευτική ενδυμασία, το αναφερόμενο ποσοστό διακρίσεων ανήλθε στο 58%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα το 27% των ανδρών μουσουλμάνων που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι έχει βιώσει διακρίσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι στο 22%. Στην ενοικίαση ή αγορά σπιτιού ρατσιστική συμπεριφορά στην Ελλάδα συνάντησε το 23% των ερωτηθέντων. Σχετικά με την ειδική υποκατηγορία των Σύριων μουσουλμάνων το 32% αισθάνεται ανησυχία στην Ελλάδα γιατί δέχεται απρεπή βλέμματα και χειρονομίες.

Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι το 61% των Σύριων ανδρών μουσουλμάνων έχει υποστεί αστυνομικό έλεγχο στον δρόμο, το υψηλότερο ποσοστό από όλα τα άλλα κράτη, ενώ συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό για όλους του μουσουλμάνους ανεξαρτήτως καταγωγής ανέρχεται σε 89%. Επιπλέον στο 94% του συνόλου των μουσουλμάνων έχει έρθει αντιμέτωπο με εξακρίβωση στοιχείων στην χώρα μας. Πάντως το 64% απάντησε ότι αισθάνθηκαν ότι η αστυνομία τους συμπεριφέρθηκε με σεβασμό.

Όσον αφορά στο θέμα της εκπαίδευσης, στην Ελλάδα μόλις το 1% των μουσουλμάνων έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ παράλληλα η χώρας μας βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης στο θέμα της χαμηλόμισθης εργασίας με 47%. Σχετικά με την διαφορά στους μισθούς για την ίδια δουλειά μεταξύ μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων, το ποσοστό που έχει παρατηρήσει κάτι τέτοιο είναι στο 19% των ερωτηθέντων. Στην Ελλάδα οι άνδρες μουσουλμάνοι πληρώνονται κατά 65% περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ το 23% των μουσουλμάνων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το 83% των Σύριων μουσουλμάνων στην Ελλάδα δεν βγάζουν με ευκολία τον μήνα, ενώ αντίστοιχα οι μετανάστες αφρικανικής καταγωγής έχουν πρόβλημα να βγάλουν τον μήνα σε ποσοστό 60%. Στο σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ελλάδα, το 71% αναφέρει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά αγαθά.

Διαβάστε επίσης:

Ζιζέλ Πελικό: «Είμαι μια τελείως κατεστραμμένη γυναίκα, αλλά επιθυμώ να αλλάξει αυτή η κοινωνία»

El Pais: «Η ομάδα BRICS+ αγκαλιάζει τον Πούτιν και αμφισβητεί την G7»

Επίθεση στην Άγκυρα: Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες – «Ήταν μέλος του PKK»

Ετικέτες

Documento Newsletter