Ισημερινός: Συναγερμός μετά την απόδραση του διαβόητου «Φίτο» – Γιατί χαρακτηρίστηκε «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος»

Ισημερινός: Συναγερμός μετά την απόδραση του διαβόητου «Φίτο» – Γιατί χαρακτηρίστηκε «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τη χώρα του Ισημερινού ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα, έπειτα από την απόδραση του δημοσίου κινδύνου υπ’ αριθμόν ένα, του διαβόητου «Φίτο» —το πραγματικό του όνομα είναι Χοσέ Αδόλφο Μασίας—, του επικεφαλής της συμμορίας Λος Τσονέρος, και εξεγέρσεις εγκλείστων σε φυλακές.

«Υπέγραψα διάταγμα» με το οποίο κηρύσσεται «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προκειμένου «οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν κάθε πολιτική και νομική υποστήριξη στις ενέργειές τους», ανέφερε ο κ. Νομπόα μέσω Instagram.

Με το διάταγμα εξουσιοδοτείται ο στρατός να επιχειρήσει για την επιβολή της τάξης στους δρόμους και στις φυλακές, ενώ τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες).

Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται για να εντοπίσουν «αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο πρόσωπο, το οποίο απέδρασε προχθές Κυριακή, «μερικές ώρες» πριν από επιχείρηση ελέγχου στη φυλακή της Γουαγιακίλ»,  δήλωσε ο γραμματέας επικοινωνίας της κυβέρνησης Ρομπέρτο Ισουριέτα.

Ο ρόλος της συμμορίας που ελέγχει ο Φίτο

Η εισαγγελία έκανε γνωστό χθες μέσω X (του πρώην Twitter) πως διενεργεί έρευνα σε βάρος δυο σωφρονιστικών υπαλλήλων που φέρονται να διευκόλυναν την απόδραση του «Φίτο». Ο κακοποιός εξέτιε από το 2011 ποινή κάθειρξης 34 ετών για τον ηγετικό του ρόλο σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος, διακίνηση ναρκωτικών και φόνους.

Την Κυριακή αρχηγός της αστυνομίας παραδέχθηκε στον Τύπο πως ο ηγέτης της συμμορίας Τσονέρος ήταν άφαντος, δεν βρισκόταν «εκεί όπου θα έπρεπε», δηλαδή σε κελί πτέρυγας υψίστης ασφαλείας στη φυλακή στο μεγάλο λιμάνι του Ισημερινού. Η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη «φερόμενη απόδραση» του 44χρονου, αρχηγού συμμορίας που κατά ειδικούς έχει κάπου 8.000 μέλη κι έχει μετατραπεί στον βασικό παίκτη της διακίνησης ναρκωτικών, η οποία ανθεί στον Ισημερινό.

Ο «Φίτο» είχε αποδράσει και το 2013, μαζί με άλλους κρατούμενους, από φυλακή υψίστης ασφαλείας. Συνελήφθη έπειτα από τρεις μήνες.

Ο κ. Ισουριέτα στηλίτευσε το «επίπεδο παρείσφρησης» των συμμοριών στον κρατικό μηχανισμό, που χαρακτήρισε «πολύ υψηλό», ενώ χαρακτήρισε το σωφρονιστικό σύστημα «αποτυχημένο».

«Η αναζήτηση του Φίτο συνεχίζεται (…) Θα βρεθεί, πρέπει να βρεθεί», είπε αναφερόμενος σε αυτόν τον «εγκληματία με χαρακτηριστικά εξαιρετικά επικίνδυνα, οι δραστηριότητες του οποίου παρουσιάζουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τρομοκρατίας».

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες και δεν θα σταματήσουμε όσο δεν έχουμε αποκαταστήσει την ειρήνη για όλους τους πολίτες του Ισημερινού», δήλωσε ο κ. Νομπόα.

Documento Newsletter