Στον ρόλο του θεσμικού «γεφυροποιού» αρκέστηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Παρά την έντονη κοινωνική και πολιτική αντίδραση που προκάλεσε η αντισυνταγματική απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, την οποία στηλίτευσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κράτησε ίσες αποστάσεις.
Συγκεκριμένα, η Κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε πως για την κρίση της νομιμότητας της επίμαχης απόφασης «αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές» και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης», προτροπή που αφορά και το κυβερνών κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αφήσει έμμεσες αιχμές κατά της κυβέρνησης στην εκδήλωση στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν πρέπει να μετατραπεί σε πρόσχημα για την κατάργηση δικαιωμάτων και κεκτημένων.
Διαβάστε επίσης: Σακελλαροπούλου: Να μην καταστεί η πανδημία πρόσχημα για κατάργηση κεκτημένων στην εργασία
Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία των τριών κομμάτων και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών, σημειώνεται:
«Συναντήθηκα με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ, η οποία μου επέδωσε ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων. Για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί. Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.»