Ίσες αποστάσεις επέλεξε να κρατήσει η γερμανική κυβέρνηση από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, που προκάλεσε τη οργισμένη αντίδραση της Κίνας και την ανησυχία τόσο του Λευκού Οίκου όσο και άλλων χωρώn της Δύσης.
Διαβάστε επίσης: Η Πελόζι βρέθηκε στην Ταϊβάν για λίγες ώρες, η Κίνα είναι εκεί για αιώνες
«Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί ξεκάθαρα την πολιτική ”μία Κίνα”, όπως και οι ΗΠΑ», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στην ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως έμμεση αλλά σαφής αποδοκιμασία της πρωτοβουλίας της Αμερικανίδας πολιτικού.
«Η Γερμανία προσπαθεί από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της για την αποκλιμάκωση στο Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι στρατιωτικές απειλές είναι απαράδεκτες».
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και ένας μεγαλύτερος γείτονας να επιτίθεται στον μικρότερο γείτονα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου – και φυσικά αυτό ισχύει και για την Κίνα», ενώ δεν δίστασε να δεσμευτεί ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης».
Απαντώντας στην Μπέρμποκ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Γερμανίδα πρέσβη στο Πεκίνο, Πατρίσια Φλορ, και της επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ευρώπη έκανε λόγο για «λανθασμένα σχόλια» της Γερμανίδας υπουργού και χαρακτήρισε το ζήτημα της Ταϊβάν «εσωτερικό θέμα της Κίνας».
Πηγή: BBC, Reuters