Μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Sinn Féin, προκαλώντας σεισμό στο δικομματικό πολιτικό κατεστημένο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας η επικεφαλής του κόμματος, Μέρι Λου Μακντόναλντ, έχει αρχίσει ήδη συνομιλίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.
Η ηγέτης του Sinn Féin, πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Πράσινους και τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού της αριστεράς, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται μαθηματικά αδύνατον.
Το Sinn Féin, αν και τερμάτισε πρώτο κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, έρχεται δεύτερο στην τελική κατανομή των εδρών (σ.σ. εξαιτίας της πολυπλοκότητας του αναλογικού εκλογικού συστήματος) με 37 έδρες από τις 160 της ιρλανδικής κάτω Βουλής. Το Fianna Fáil, το ένα από τα μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς, θα έχει μία περισσότερη έδρα, 38. Όσο για το φιλελεύθερο-κεντροδεξιό Fine Gael, αυτό περιορίζεται στις 35 έδρες, γεγονός που μπορεί να εξασθενίσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, στέλεχός του.
Αν η Μέρι Λου Μακντόναλντ δεν καταφέρει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό από μια σειρά από μικρά κόμματα και με τους ανεξάρτητουςTDs, τότε θα στραφεί σε μια πιθανή συμφωνία με το Fianna Fáil.
«Ο κόσμος που ψήφισε το Sinn Fein ψήφισε ώστε το Sinn Fein να είναι στην κυβέρνηση, έτσι αρχίσαμε συνομιλίες και ήρθαμε σε επαφή με τους ηγέτες μικρών παρατάξεων της αριστεράς όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες». Και συνέχισε: «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου, η κυριαρχία τους τερματίστηκε, ο κόσμος θέλει άλλη πολιτική» δήλωσε η Μακντόναλντ.
Γιατί ψήφισαν το Sinn Féin;
Το Sinn Féin κατάφερε να εκμεταλλευτεί επιτυχώς την οργή που προκάλεσε για αρκετά χρόνια στους πολίτες το κεντροδεξιό Fine Gael σε διάφορα κοινωνικά θέματα όπως το ζήτημα των αστέγων, η εκτόξευση των τιμών των ενοικίων και η έλλειψη ενοικίασης κατοικιών.
Τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν παρά το γεγονός ότι η χώρα αναμένεται να έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ το 2020.
Η ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος (DUP), Arlene Foster, δήλωσε ότι η στήριξη από τους νεότερους στο Sinn Féin ήταν μια«ψήφο διαμαρτυρίας».
«Καμπανάκι» από τους οικονομολόγους
Ωστόσο, η άνοδος του Sinn Féin φοβίζει ορισμένους οικονομολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πιθανή φιλοδοξία του εθνικιστικού ιρλανδικού κόμματος για επανένωση της Ιρλανδίας και οι ενδεχόμενες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την οικονομία της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Capital Economics, Jack Allen-Reynolds, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το γενικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία «δεν αλλάζει την άποψή μας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία, η οποία θα πρέπει να διατηρήσει αξιοπρεπή ρυθμό φέτος και του χρόνου».
«Αλλά δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τα δημοσιονομικά της χώρας, ιδιαίτερα εάν η ενοποίηση της Ιρλανδίας τελικά γίνει ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο», ανέφερε σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «τουλάχιστον» δύο βασικοί κίνδυνοι για τη χώρα.
«Η πρώτη είναι ότι η αυξημένη επιρροή του Sinn Fein σημαίνει ότι η Ιρλανδία είναι πιθανό να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες ως προς βιωσιμότητα του χρέους και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει σοβαρή ώθηση για την επανένωση της Ιρλανδίας » κατέληξε.