Ιράν: Τρεις ακόμη διαδηλωτές καταδικάζονται σε θάνατο για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η ιρανική δικαιοσύνη την επιβολή θανατικής ποινής σε τρεις ακόμη αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με την κατηγορία της «διεξαγωγής πολέμου κατά του Θεού», σύμφωνα με όσα μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Mizan.

Ειδικότερα, το Mizan Online, το πρακτορείο των ιρανικών δικαστικών αρχών ανέφερε ότι ο Σαλέχ Μιρσασεμί, ο Ματζίντ Κασεμί και ο Σαίντ Γιακούμπι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί επειδή φέρονται να σκότωσαν μέλη της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη του Ισφαχάν, θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση κατά των ετυμηγοριών τους.

Σημειώνεται πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε τη Δευτέρα το μήνυμα ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να μαλακώσει τη θέση του, λέγοντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι όσοι «βάζουν φωτιά σε δημόσιους χώρους έχουν διαπράξει προδοσία χωρίς καμία αμφιβολία», ποινή που με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν τιμωρείται με θάνατο.

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη Δευτέρα το Ιράν για τη χρήση της θανατικής ποινής σε διαδηλωτές που ζητούσαν μεγαλύτερο σεβασμό στις γυναίκες.

«Το δικαίωμα στη ζωή απειλείται επίσης σε εκείνα τα μέρη όπου συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Ιράν, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που απαίτησαν μεγαλύτερο σεβασμό στην αξιοπρέπεια των γυναικών», δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Δύο διαδηλωτές εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού

Ιράν: Ακόμη μια καταδίκη διαδηλωτή σε θάνατο για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις