Ιράν: Το πολεμικό ναυτικό παρέλαβε πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα

Ιράν: Το πολεμικό ναυτικό παρέλαβε πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα

Το ιρανικό ναυτικό παρέλαβε πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 1.000 km, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο πύραυλος κρουζ Talaeiyeh έχει βεληνεκές πάνω από 1.000 km και είναι ένας έξυπνος πύραυλος που μπορεί να αλλάξει στόχους στη μέση της αποστολής», ανέφερε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενη τον αρχηγό του ναυτικού του Ιράν, Shahram Irani.

Αναγνωριστικά ελικόπτερα, drones και θαλάσσιοι πύραυλοι κρουζ ήταν μεταξύ των νέων όπλων που προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του ναυτικού, είπε ο Ιράνι, προσθέτοντας ότι «όλος αυτός ο εξοπλισμός έχει σχεδιαστεί και παραχθεί από τη στρατιωτική βιομηχανία του Ιράν».

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένα drone που στάλθηκε από το Ιράν έπληξε ένα δεξαμενόπλοιο χημικών υπό σημαία Λιβερίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Το περιστατικό ανέδειξε τις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις και έναν νέο κίνδυνο για τους ναυτιλιακούς δρόμους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Αντίδραση από ΗΠΑ και Βρετανία

Από τη μεριά του Ιράν υπήρξε απάντηση χθες με τον αξιωματούχο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, να προειδοποιεί ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας”, τόνισε. “Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό και κατά συνέπεια την Ευρώπη με την Ασία. Περίπου 2.000 πλοία διέρχονται κάθε χρόνο από τη διώρυγα του Σουέζ, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι “εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό” αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούθι πληροφορίες αλλά και “σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό”, χωρίς τα οποία οι σιίτες αντάρτες “θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν” τα πλοία.

Ωστόσο η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προσφέρει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, αν και παραδέχεται ότι στηρίζει πολιτικά τους Χούθι.

Documento Newsletter