Με προκλήσεις και διλήμματα στην ιρανική οικονομία και κοινωνία, την γεωπολιτική και τη διπλωματία είναι αντιμέτωπος ο πρόεδρος του Ιράν.
Ο μεταρρυθμιστής Χασάν Ροχανί επανεξελέγη άνετα με ποσοστό 57% των ψήφων. Ο σκληροπυρηνικός κληρικός από το στρατόπεδο των συντηρητικών, Ιμπραήμ Ραϊσί κατάφερε να συγκεντρώσει το 38%.
Την επόμενη των εκλογών της 19ης Μαΐου ήρθαν στο προσκήνιο όλα τα μεγάλα προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση ο Ιρανός πρόεδρος.
Επενδύσεις, πετρέλαιο και στήριξη των ασθενέστερων
Ο Ροχανί έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις και θα προωθήσει έργα υποδομής προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο Ροχανί θα πρέπει να πείσει τους περισσότερους από 23 εκατ. ψηφοφόρους που τον στήριξαν ότι μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης. Ήδη έχει υποσχεθεί 15 δισ. δολάρια σε επενδύσεις και 3-5 δισ. δολάρια για την στήριξη των φτωχών.
Στην αγορά πετρελαίου το Ιράν είδε μετά την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2016, τις εξαγωγές πετρελαίου του να διπλασιάζονται. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, η Τεχεράνη περίμενε μετά τις εκλογές προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη των δικαιωμάτων για την εξόρυξη πετρελαίου. Μέχρι σήμερα οι παγκόσμιες πετρελαϊκές εταιρίες έχουν δείξει μικρό ενδιαφέρον για συμφωνίες σε ενεργειακά σχέδια ή αναπτυξιακά έργα στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ
Το βασικό εμπόδιο στην διπλωματία του Ιράν θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα η στάση του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ. Προεκλογικά ο νυν Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» κατά της ιστορικής συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία όπου ανακοίνωσε την απόφαση να πουλήσει κι άλλα όπλα στους Σαουδάραβες, καθώς και η στήριξή του στο Ισραήλ, είναι δείγματα μίας σκληρής τακτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης.
«Εάν ο Ραϊσί συμβόλιζε το καταπιεστικό παρελθόν ο Ροχανί, παρά τις ατέλειες, εκπροσωπεί το μέλλον. Προς το παρόν διότι όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στην τρέλα του καθεστώτος Τραμπ και στην προθυμία του να στηρίξει τη σουνιτική πολεμική μηχανή με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια όπλων εναντίον του Ιράν, των συμμάχων και των φίλων του. και των συμμάχων και φίλων του», γράφει στον Independent ο βετεράνος ανταποκριτής της εφημερίδας, Ρόμπερτ Φισκ.
Υπάρχει ανησυχία ότι οι παλαιότερες κυρώσεις για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες πιέσεις στην οικονομία και θα στηρίξει το επιχείρημα των συντηρητικών κληρικών του Ιράν που θέλουν απομάκρυνση από τη Δύση εδώ και τώρα.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ο Ροχανί θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και τα ανοιχτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη, η Κίνα και η Ρωσία βλέπουν στο Ιράν μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή εν αντιθέσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Θεωρείται βέβαιο ότι οποιαδήποτε επιτυχία ή αποτυχία της Τεχεράνης στην περιοχή θα έχει επιπτώσεις και στην στάση του ιρανικού λαού.
Το εσωτερικό μέτωπο με τους συντηρητικούς
Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, 15 εκατ. ψηφοφόροι προτίμησαν τον αντίπαλο του Ροχανί, Ιμπραήμ Ραϊσί και δείχνουν ότι το ρεύμα των συντηρητικών κληρικών έχει υπολογίσιμη επιρροή. Ερμηνεύεται ως μία άνετη επικράτηση του Ροχανί στις εκλογές αλλά χωρίς «λευκή επιταγή».