Ιράν: Οργή λαού σε σουνιτικές περιοχές μετά από καταγγελία για βιασμό 15χρονης

twitter @Ahmed baluch

Άνοιξαν πυρ με αληθινά πυρά σε διαδηλωτές με αφορμή το βιασμό 15χρονης από αστυνομικό, σε σουνιτικές περιοχές.

Σύμφωνα με το France 24, την προηγούμενη εβδομάδα, τεράστιο αιματοκύλισμα διέπραξαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, στην πόλη Ζαεντάν των νοτιο-ανατολικών περιοχών Σιστάν και Μπαλουχιστάν, όπου ζουν κυρίως Σουνίτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι εικόνες νεκρών από σφαίρες είναι αντίστοιχες της διαχρονικής καταστολής από την αστυνομία προς τις φτωχές περιοχές που ζουν εθνικές μειονότητες.

Εδώ και βδομάδες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις από το θάνατο της Μαχσά Αμινί που συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών. Όμως οι σημερινές διαδηλώσεις στη Ζαεντάν πυροδοτήθηκαν από την καταγγελία ότι αρχηγός της τοπικής αστυνομίας βίασε 15χρονο κορίτσι η οποία προσήχθη σε τμήμα της περιοχής.

Τα κρατικά μέσα αντιθέτως περιγράφουν τις διαδηλώσεις στην Ζαεντάν ως εξτρεμιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ζαεντάν βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι μία από τις πόλεις που η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι Σιίτες όπως στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά Σουνίτες. Επίσης ζουν και Μπαλούχοι, μια άλλη ιρανική μειονότητα που ζει μόνο σε αυτή την περιοχή.

Ακτιβιστές εδώ και χρόνια καταγγέλλουν ότι αυτές οι μειονότητες πέφτουν θύματα διακρίσεων από την Σιιτικό θρησκευτικό καθεστώς, με εκατοντάδες να σκοτώνονται σε διαδηλώσεις, ακόμα και σε εκτελέσεις, κάθε χρόνο, σύμφωνα με το France 24.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το 2021 τουλάχιστον το 19% των εκτελέσεων αφορούσε μέλη αφορούσε αυτή τη μειονότητα, η οποία αποτελεί περίπου το 5% του συνολικού ιρανικού πληθυσμού.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το France 24, στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε διαμαρτυρία για τον βιασμό κατευθυνόμενη προς το αστυνομικό τμήμα, η οποία περιλάμβανε και συνθήματα κατά του θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Κάποιοι από το πλήθος άρχισαν να πετούν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις και αυτές απάντησαν ανοίγοντας πυρ με αληθινές σφαίρες ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν τοποθετημένοι και ελεύθεροι σκοπευτές, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP. Μετά από το θάνατο ακόμα και ανθρώπων που δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και σε άλλα αστυνομικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Ιράν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 63 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις διαδηλώσεις και άλλοι 4 σε ξεχωριστό επεισόδιο όπου ελικόπτερο του στρατού άνοιξε πυρ.

Ωστόσο η MKO BAC (Καμπάνια ακτιβιστών Μπαλούχων) αναφέρει ότι οι νεκροί είναι 88, και γι αυτό η μέρα ονομάστηκε «Ματωμένη Παρασκευή»

Έπειτα τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποίησαν drones και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσουν διαδηλωτές και να τους συλλάβουν, αναφέρει το France 24.