Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί από την «αστυνομία ηθικής», άλλο ένα περιστατικό έρχεται να θυμίσει ότι η κατάσταση για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο λόγος για την επίθεση στη δεκαεξάχρονη Αρμίτα Γκεραβάντ, η οποία φαίνεται σε πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης να πέφτει αναίσθητη λίγες μόνο στιγμές αφού έχει μπει στο μετρό της Τεχεράνης, ενώ το περιστατικό άφησε την έφηβη να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Τα μαλλιά της ήταν κομμένα κοντά και δε φορούσε την παραδοσιακή μαντίλα για να τα καλύπτει…
A teenage girl is in a coma after she was 'physically attacked' by Iranian authorities for not wearing a hijab, according to a human rights group.
Human rights organisation Hengaw said Armita Geravand, 16, suffered "severe injuries".https://t.co/3R8eT4ngnA pic.twitter.com/sXqGN6mPwq
— Sky News (@SkyNews) October 5, 2023
Στελέχη της ιρανικής αντιπολίτευσης ζήτησαν τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του οπτικοακουστικού υλικού περιστατικού. Οι αρχές δημοσίευσαν πλάνα τα οποία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους ότι η Γκεραβάντ λιποθύμησε λόγω πτώσης της αρτηριακής της πίεσης. Αυτόπτες μάρτυρες και οργανώσεις δικαιωμάτων στο εξωτερικό ισχυρίζονται ότι η αιτία της πτώσης της ήταν η επίθεση από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής», επειδή δε φορούσε χιτζάμπ.
Διαφορετικές μαρτυρίες
Διεθνή Μέσα επικαλούνται τη μαρτυρία ενός άνδρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αμέσως μετά την είσοδο της Γκεραβάντ στο βαγόνι, μια γυναίκα άρχισε να τη μαλώνει επειδή δεν φορούσε μαντίλα. «Η γυναίκα με το τσαντόρ ούρλιαξε ρωτώντας τη γιατί δεν ήταν καλυμμένη», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας. Η Γκεραβάντ της αντέτεινε τότε: «Σου ζητώ να βγάλεις τη μαντίλα σου; Γιατί μου ζητάς να φορέσω μία;». Στη συνέχεια η διαμάχη τους έγινε βίαιη, με τη γυναίκα να επιτίθεται σωματικά στην Γκεραβάντ και να την σπρώχνει βίαια.
Οι κρατικές ειδήσεις δεν μετέφεραν κανένα υλικό από το εσωτερικό του τρένου και δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το γιατί δεν είχε δημοσιευτεί. Τα περισσότερα βαγόνια τρένων στο μετρό της Τεχεράνης διαθέτουν κάμερες, οι οποίες είναι ορατές από το προσωπικό ασφαλείας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι ο χρονομετρητής στο βίντεο δείχνει ότι λείπουν τουλάχιστον 100 δευτερόλεπτα.
Φόβοι για την οικογένεια
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw είπε ότι η μητέρα της Γκεραβάντ, Σαχίν Αχμάντι, συνελήφθη την Τετάρτη και ότι είναι άγνωστη η τοποθεσία κράτησής της. Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διέψευσε τον ισχυρισμό, ο οποίος δεν μπορούσε να επαληθευτεί. Εάν η Αχμάντι έχει συλληφθεί, αυτό σημαίνει ότι οι αρχές φοβούνται ότι δεν πιστεύει την επίσημη αφήγηση για το τι συνέβη στην κόρη της.
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα φοβούνται ότι η Γκεραβάντ μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με τη Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη γυναίκα της οποίας ο θάνατος έπειτα από κώμα πέρυσι υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής προκάλεσε μήνες διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο. Μόλις το πρωί της Παρασκευής, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, που ακόμα υποφέρουν.