Ιράν: Εφετείο επικύρωσε την ποινή της βρετανοϊρανής Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Ιρανικό εφετείο επικύρωσε την ποινή ενός έτους φυλάκισης που έχει επιβληθεί στη βρετανοϊρανή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ για προπαγάνδα εναντίον του συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας και άλλα αδικήματα που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής της σε ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο χθες Σάββατο.

«Το εφετείο επικύρωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου χωρίς να διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία», είπε ο Χοτζάτ Κερμανί στον ιστότοπο Εμτεντάτ.

Τον Απρίλιο, ιρανικό δικαστήριο επέβαλε στην κυρία Ζαγαρί-Ράτκλιφ νέα ποινή φυλάκισης, έναν μήνα αφού εξέτισε προηγούμενη ποινή πέντε ετών φυλάκισης. Δεν έχει ακόμη αρχίσει την έκτιση της νέας ποινής.

Η κυρία Ζαγαρί-Ράτκλιφ, 42 ετών, υπεύθυνη έργου στο Thomson Reuters Foundation, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Βρετανία με την κόρη της έπειτα από επίσκεψη στην οικογένειά της. Καταδικάστηκε στη δίκη της για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του ιρανικού κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από το δικαστικό σώμα του Ιράν για την απόφαση του εφετείου.

Η οικογένειά της και το ίδρυμα, φιλανθρωπική οργάνωση που λειτουργεί ανεξάρτητα από την εταιρία μέσων ενημέρωσης Thomson Reuters και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, θυγατρική της, απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Η κυρία Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ποινής που της επιβλήθηκε στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού· τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Το 2021, τερματίστηκε η κράτησή της κατ’ οίκον, αλλά προσήχθη σε νέα δίκη.

Η βρετανίδα βουλεύτρια Τούλιπ Σιντίκ ανέφερε μέσω Twitter πως συνομίλησε με τον σύζυγο της, τον Ρίτσαρντ.

«Η Ναζανίν έχασε την πιο πρόσφατη έφεσή της και η καταδίκη της σε έναν χρόνο φυλάκισης συν έναν χρόνο απαγόρευση να ταξιδεύει επικυρώθηκε χωρίς ακροαματική διαδικασία. Μπορεί να την πάνε ξανά φυλακή ανά πάσα στιγμή», προειδοποίησε η κυρία Σιντίκ, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παρέμβει.

Οι συλλήψεις δεκάδων προσώπων με διπλή υπηκοότητα και ξένων περιέπλεξαν τις σχέσεις του Ιράν με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, συμβαλλόμενα μέρη στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η απόφαση του εφετείου ανακοινώθηκε την ώρα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την επαναφορά των δύο χωρών στην πλήρη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), έχουν παγώσει αφότου εξελέγη πρόεδρος ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες