Ιράν: Δύο στρατιώτες νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ – Νόμιμο δικαίωμα η άμυνά μας, απαντά η Τεχεράνη

Ιράν: Δύο στρατιώτες νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ – Νόμιμο δικαίωμα η άμυνά μας, απαντά η Τεχεράνη

Η πολυαναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους.

Από τις επιθέσεις αυτές τουλάχιστον δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Reuters μετέδωσε ανακοίνωση του ιρανικού στρατού που επιβεβαίωσε τα θύματα.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, για την υπεράσπιση της ασφάλειας του Ιράν και την προστασία του λαού και των συμφερόντων του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του ενώ αντιμετώπιζε βλήματα από το εγκληματικό Σιωνιστικό καθεστώς», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολλαπλές εκρήξεις σε διάστημα αρκετών ωρών στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα, και σε κοντινές στρατιωτικές βάσεις, που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2 το πρωί τοπική ώρα.

Τουλάχιστον επτά εκρήξεις σημειώθηκαν πάνω από την Τεχεράνη και το κοντινό Karaj, καθώς και στην ανατολική πόλη Mashhad. Οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν ως αντίποινα για το μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, όπου εκτιμάται ότι εκτοξεύτηκαν 180 βαλλιστικοί πύραυλοι προς το Τελ Αβίβ και τις στρατιωτικές βάσεις.

Iσραήλ: «Στοχευμένες» επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις «στοχευμένες» αεροπορικές του επιθέσεις το πρωί του Σαββάτου, χτυπώντας εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και εναέριες άμυνες σε αρκετές περιοχές εντός του Ιράν και ότι τα αεροπλάνα του επέστρεψαν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν τρία κύματα απεργιών. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε μετά τις αεροπορικές του επιδρομές: «Εάν το καθεστώς στο Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε».

Ιράν: Δικαίωμα και υποχρέωση να αμυνθούμε

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι το σύστημα αεράμυνας του αντιμετώπισε επιτυχώς τις επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ με «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες τοποθεσίες.

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και υπογραμμίζει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί».

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Αντιδράσεις κρατών

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο εξέδωσαν ανακοινώσεις για την επίθεση. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ προέτρεψε το Ιράν να μην απαντήσει και είπε ότι η Μέση Ανατολή πρέπει να «αποφύγει την περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση».

Στις ΗΠΑ, ένας ανώτερος αξιωματούχος Μπάιντεν είπε ότι τα «στοχευμένα και αναλογικά χτυπήματα» του Ισραήλ θα πρέπει να είναι το τέλος της απευθείας ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ότι οι ΗΠΑ ήταν πλήρως προετοιμασμένες να υπερασπιστούν ξανά το Ισραήλ εάν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει. Αμερικανός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι το Ισραήλ ειδοποίησε την Ουάσιγκτον πριν πραγματοποιήσει τα πλήγματα, τα οποία είπε ότι ήταν «άσκηση αυτοάμυνας» και ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Axios: Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα αλλά και προειδοποίηση στο Ιράν πριν από την επίθεση

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή ενόψει των αεροπορικών του επιδρομών αντιποίνων προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια περιορισμού της συνεχιζόμενης ανταλλαγής επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και αποτροπής μιας ευρύτερης κλιμάκωσης, ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η επίθεση στο Ιράν εκδηλώθηκε σε τρία κύματα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

To πρώτο κύμα είχε ως στόχο το αντιαεροπορικό σύστημα του Ιράν, και τα δύο επόμενα εστίασαν σε βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drone και παραγωγής όπλων.

Το Ιράν απάντησε ότι αντιμετώπισε τις επιθέσεις και ότι μόνο “περιορισμένες ζημιές” καταγράφηκαν.

Το μήνυμα του Ισραήλ ήταν να καταστήσει ξεκάθαρο στο Ιράν ότι δεν επιθυμούν την γενίκευση του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης

Ιράν: Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε το Ισραήλ – Στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις (Videos)

Βάζουν κουκούλα στη διαφθορά – Πώς μεθόδευσαν την αποκάλυψη προστατευόμενων μαρτύρων – Την Κυριακή στο Documento

Δημοσκόπηση καταγράφει ρήγμα με… δύο κόμματα μέσα στη ΝΔ – Καραμανλής και Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη

Novartis: Γεωργιάδης στο documentonews.gr για προστατευόμενους μάρτυρες – «Επανασύρω τη μήνυση και υποβάλλω και αγωγή»

Δημοσκόπηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Φαβορί ο Πολάκης αν δεν είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter