Ο πύραυλος “Sumar” είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Η Die Welt αναφέρει ότι η δοκιμή έγινε την Κυριακή.
Το Ιράν προέβη σε δοκιμή πυραύλου κρουζ με την επωνυμία “Sumar” που είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, επιπλέον της δοκιμής ενός μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε την Κυριακή, ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.
Κανένα σχόλιο δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμο από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, την BND, ή από τις ιρανικές αρχές.
Η εφημερίδα ανέφερε πως ο πύραυλος Sumar είναι ιρανικής κατασκευής και ταξίδεψε περίπου 600 χλμ. για να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχή δοκιμή του που έγινε γνωστή. Ο πύραυλος θεωρείται ότι είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικά όπλα και το βεληνεκές του μπορεί να είναι από 2.000 έως 3.000 χλμ., ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι πύραυλοι κρουζ είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν απ΄ό,τι οι βαλλιστικοί πύραυλοι καθώς πετούν σε χαμηλότερο ύψος και μπορούν να αποφεύγουν τα ραντάρ του εχθρού προκαλώντας σύγχυση στα πυραυλικά αμυντικά συστήματα και πλήττοντας στόχους βαθιά μέσα στην επικράτεια του αντιπάλου.
Όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την πλευρά του Ιράν, δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας στην Die Welt, είναι πως οι πύραυλοι κρουζ δεν αναφέρονται σε κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Οι πληροφορίες για τη δοκιμή πυραύλου κρουζ από το Ιράν γίνονται γνωστές μερικές ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος απηύθυνε “προειδοποίηση” στο Ιράν για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και διαμήνυσε ότι μπορεί να επιβάλει νέες κυρώσεις, υιοθετώντας μια επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Το Ιράν επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι πραγματοποίησε νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, αλλά είπε πως η δοκιμή δεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις ή το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επικύρωσε τη συμφωνία.