Ιράν: Δικαστήριο ζητά από τις ΗΠΑ 50 δισ. δολάρια αποζημίωση για το φόνο του στρατηγού Σολεϊμανί

Ιράν: Δικαστήριο ζητά από τις ΗΠΑ 50 δισ. δολάρια αποζημίωση για το φόνο του στρατηγού Σολεϊμανί

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει σχεδόν 50 δισεκ. δολάρια αποζημίωση για τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί το 2020 στο Ιράκ.

Η καταδίκη αυτή ανακοινώθηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο στις 4 Ιανουαρίου 2020 του διοικητή της δύναμης αλ Κοντς, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τότε ότι έδωσε εντολή για το πλήγμα σε απάντηση στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Σε αντίποινα η Τεχεράνη εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

«Μετά την προσφυγή που κατατέθηκε από 3.318 συμπατριώτες μας από όλη τη χώρα (…) δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει συνολικά 49 δισεκ. και 770 εκατ. δολάρια για ηθική και υλική αποζημίωση», μετέδωσε το πρακτορείο της ιρανικής δικαστικής αρχής Mizan Online.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 42 πρόσωπα και οντότητες, ανάμεσά τους ο Τραμπ και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται την ώρα που η Τεχεράνη κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός» του Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατηγορούν το Ιράν ότι στηρίζει τις οργανώσεις που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν υπεύθυνος για τις ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο Ιράν.

Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, μετά την Ισλαμική Επανάσταση.

Τον Οκτώβριο ιρανικό δικαστήριο είχε καταδικάσει την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει 420 εκατ. δολάρια αποζημίωση στα θύματα στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήχθη το 1980 προκειμένου να απελευθερωθούν οι διπλωμάτες που κρατούνταν όμηροι στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Εξάλλου το 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε ζητήσει το πάγωμα των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα με στόχο να αποζημιωθούν θύματα επιθέσεων που αποδίδονται στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Ο Σούνακ καταφεύγει στην ομοφοβία φλερτάροντας με τα ακροδεξιά αντανακλαστικά

Εληξε η απεργία στο Χόλιγουντ με ιστορική νίκη των ηθοποιών

Γερμανία: Στον «αέρα» η συμφωνία για τον προϋπολογισμό – Επιμένει στις περικοπές ο Λίντνερ

Ετικέτες

Documento Newsletter