Ιράν: Αστυνομικοί την πυροβόλησαν γιατί… δεν φορούσε χιτζάμπ – «Βέλη» από τη Διεθνή Αμνηστία

Σοκάρει η είδηση που φέρνουν στο φως διεθνή ΜΜΕ. Ένα περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.

Όπως γράφει το ABC, ιρανοί αστυνομικοί, σε ένα «σκοτεινό δρόμο» δίπλα στην Κασπία Θάλασσα, άνοιξαν πυρ εναντίον μιας 31χρονης γυναίκας που προσπάθησε να απομακρυνθεί με ταχύτητα, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι ήθελαν να κατασχέσουν το όχημά της. Η Arezou Badri, είναι παράλυτη. Το τραγικό γεγονός στηλιτεύει και με ανάρτησή της η Διεθνής Αμνηστία.

Προσθέτει, μάλιστα, πως η αστυνομία έλαβε εντολή να κατασχεθεί το αυτοκίνητό της, λένε ακτιβιστές, λόγω προηγούμενης παραβίασης του νόμου περί μαντίλας του Ιράν, επειδή η 31χρονη έδειξε τα μαλλιά της δημόσια ενώ οδηγούσε.

 

Τώρα, ανίκανη να περπατήσει και καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι σε ένα αστυνομικό νοσοκομείο, η Αρεζού Μπαντρί- μητέρα δύο παιδιών – είναι το τελευταίο θύμα της εκ νέου καταστολής του Ιράν για τις μαντίλες ή τα χιτζάμπ.

Ο πυροβολισμός της σημειώθηκε σχεδόν δύο χρόνια αφότου η 22χρονη Μαχσά Αμίνι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση της μαντίλας, πυροδοτώντας πανεθνικές διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γυναικών και κατά της θεοκρατίας της χώρας.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της 16ης Σεπτεμβρίου από τον θάνατο της Αμίνι, ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιβολή του νόμου για τη μαντίλα.

«Βέλη» της Διεθνούς Αμνηστίας

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Διεθνής Αμνηστία, με ανάρτηση το «Χ», τονίζει: «Η είδηση ότι η αστυνομία στο Ιράν πυροβόλησε & άφησε παράλυτη την Arezou Badri ενώ εφάρμοζε τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης πρέπει να διερευνηθεί & να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Είναι αναγκαία η κατάργηση των νόμων περί κάλυψης & η αντιμετώπιση της ατιμωρησίας στο Ιράν».

Πηγές: ABC, Jerusalem Post, Διεθνής Αμνηστία

Δείτε επίσης:

Όταν ο Μητσοτάκης «έκλαιγε» πάνω από τα καμένα της Πεντέλης το… 2007 (Video)


Ο «αόρατος» αρχισυντάκτης ξαναχτύπησε στις πυρκαγιές


Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο ανοιχτά της Υεμένης


Χαλκιδική: Στο αστυνομικό τμήμα ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού στο Πευκοχώρι


Χαλκιδική: Το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης πετάει η δήμαρχος για την άδεια του λούνα παρκ (Audio)


«Πετάχτηκε από το κάθισμα με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι» – Συγκλονίζει ο αδερφός του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ (Video)


Χαλκιδική: Κατέληξε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ – Έδινε μάχη για τη ζωή του (Video)



Ετικέτες