Ιράν: Αναφορές ότι υπέστη ανακοπή ο διοικητής της δύναμης Quds – Ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία Νασράλα

Συνεχίζουν να «φουντώνουν» οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ισμαήλ Καανί, του διοικητή της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης (IRCG) του Ιράν, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για αρκετές εβδομάδες.

Μετά από ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς ότι είχε σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό μαζί με ένα κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι είναι ζωντανός και ανακρίνεται από τους IRCG ως ύποπτος για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και για συμμετοχή στη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ στις 30/9.

Η αραβική έκδοση του Sky News μετέδωσε, επικαλούμενο ιρανικές πηγές ότι ο Καανί, υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ανάκρισης από τα αρμόδια όργανα της οργάνωσης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Νωρίτερα είχε αναφερθεί στο «Middle East Eye» ότι ο Καανί βγήκε αλώβητος από την ισραηλινή επίθεση στην Νταχίγια της Βηρυτού την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκεται υπό παρακολούθηση στο Ιράν.

Φόβοι για διείσδυση της Μοσάντ στο Ιράν

Το ιδιο δημοσίευμα ανέφερε, επικαλούμενο πηγές στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό και τη Βαγδάτη ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ξεκίνησαν έρευνα μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν πώς το Ισραήλ κατάφερε να διεισδύσει στην ανώτερη ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, οι IRGC υποψιάζονται πως υπάρχει ισραηλινή «διείσδυση», κυρίως σε στελέχη που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο. Μάλιστα η έρευνα επικεντρώνεται και στις κινήσεις του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν, που σκοτώθηκε στο πλευρό του Νασράλα. Πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ πιστεύουν ότι η παραβίαση της ασφάλειας είναι «100% ιρανική».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, υπάρχουν υποψίες οτι 20 πράκτορες της ιρανικής ομάδας πληροφοριών που ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των ισραηλινών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, δούλευαν κατά της Τεχεράνης. Οι φερόμενοι ως διπλοί πράκτορες παρείχαν στο Ισραήλ ευαίσθητες πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οπως υποστήριξε ο Αχμεντινετζάντ, ο επικεφαλής της μονάδας ιρανικών μυστικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκε για να στοχεύσει πράκτορες της Μοσάντ που εργάζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία, αποδείχθηκε ότι ήταν ο ίδιος ισραηλινός πράκτορας.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι διπλοί πράκτορες έφεραν εις πέρας με επιτυχία κάποιες από τις δραστηριότητες της Μοσάντ εντός Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής εγγράφων του πυρηνικού προγράμματος το 2018 που μεταφέρθηκαν από την Τεχεράνη στο Ισραήλ, την αποκάλυψη των οποίων έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα έγγραφα πιστεύεται ότι αποτέλεσαν το επιχείρημα για να πεισθεί ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν.

Ο Αχμαντινετζάντ ισχυρίστηκε ότι ο διπλός πράκτορας και επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε ο 2021, αλλά και όλοι οι άλλοι έφυγαν από το Ιράν και πλέον ζουν στο Ισραήλ.

Ετικέτες