Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 110 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19 στη Βαγδάτη. Η τραγωδία, που προκάλεσε οργή στο Ιράκ, αποδίδεται σε αμέλεια.
Πολλά θύματα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα όταν οι φιάλες οξυγόνου εξερράγησαν προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά η οποία πολύ γρήγορα κατέκαψε τις ψευδοροφές και άλλα εύφλεκτα υλικά, ανέφεραν γιατροί και πυροσβέστες.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε κατεπειγόντως τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα νοσοκομεία για να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων οδυνηρών συμβάντων στο μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλίντ αλ Μουχάνα, ανακοινώνοντας στην κρατική τηλεόραση τον νέο απολογισμό.
Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στο νοσοκομείο Ιμπν Χατίμπ, στην περιοχή της Γέφυρας Ντιγιάλα.
Συγγενείς των ασθενών όρμησαν μέσα στις φλόγες για να σώσουν τους αγαπημένους τους.
Ένας άνδρας που είχε πάει να επισκεφθεί τον αδελφό του περιέγραψε ότι κάποιοι άνθρωποι πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν. «Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε, σαν να καίγονταν καύσιμα… Έβγαλα τον αδελφό μου στον δρόμο, δίπλα στο φυλάκιο ασφαλείας. Μετά, γύρισα πίσω και έφτασα στον τελευταίο όροφο, που δεν κάηκε. Βρήκα ένα κορίτσι, γύρω στα 19, που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα, κόντευε να πεθάνει», είπε ο Άχμετ Ζάκι. «Την πήρα στους ώμους και έτρεξα κάτω. Ο κόσμος πηδούσε… Γιατροί έπεφταν πάνω σε αυτοκίνητα. Όλοι πηδούσαν (από τα παράθυρα). Και εγώ συνέχισα να ανεβαίνω, να βγάζω έξω ανθρώπους», πρόσθεσε.
Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Όμως πολλοί συγγενείς παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο, πολλές ώρες αφότου κατασβέστηκε η πυρκαγιά, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους πουθενά αλλού.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, την ώρα που δεκάδες συγγενείς ήταν στο πλευρό “30 ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας” του νοσοκομείου Ιμπν αλ Χάτιμπ, όπου νοσηλεύονται τα βαριά περιστατικά, φλόγες επεκτάθηκαν σε όλους τους ορόφους, σύμφωνα με ιατρική πηγή.
“Το νοσοκομείο δεν διαθέτει πυρασφάλεια και οι ψευδοροφές επέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία έφτασε σε ιδιαίτερα εύφλεκτα αντικείμενα”, εξήγησε η πολιτική προστασία. “Τα περισσότερα θύματα πέθαναν επειδή χρειάστηκε να μετακινηθούν και βγήκαν από τους αναπνευστήρες. Άλλοι πέθαναν από την εισπνοή καπνών”.
Βοήθεια των πολιτών
Ιατρικές πηγές είχαν αναφέρει αρχικά ότι 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 τραυματίστηκαν. Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι κατάφερε “να σώσει 90 ανθρώπους από τους 120 ασθενείς και συγγενείς”, αποφεύγοντας ωστόσο να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.
Πρόκειται για ένα “έγκλημα” κατά “των ασθενών με covid-19 που εναπόθεσαν τις ζωές τους στα χέρια του υπουργείου Υγείας και οι οποίοι αντί να τους θεραπευτούν πέθαναν στις φλόγες”, κατήγγειλε η κυβερνητική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτή ζήτησε από τον Καζίμι να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας Χάσαν αλ Ταμίμι προκειμένου “να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη”.
Πολλές ώρες μετά την πυρκαγιά το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανέφερε ότι “σώθηκαν περισσότεροι από 200 ασθενείς”, ενώ δεσμευόταν να παρουσιάσει “συγκεκριμένο απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών αργότερα”.
Περισσότερο από ένα εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού
Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 ξεπέρασε την Τετάρτη το ένα εκατομμύριο στο Ιράκ, ενώ οι νεκροί είναι περισσότεροι από 15.000. Η χώρα, πιθανόν λόγω του πληθυσμού της, ενός από τους νεότερους παγκοσμίως, έχει καταγράψει σχετικά μικρό αριθμό νεκρών από κορονοϊό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 40.000 διαγνωστικά τεστ κορονοϊού, ένα μικρό ποσοστό σε μια χώρα όπου υπάρχουν πολλές πόλεις με περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους που συχνά ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο.
Προκειμένου να αποφύγουν να πάνε σε νοσοκομεία πολλοί ασθενείς με covid-19 προτιμούν να εγκαταστήσουν μια φιάλη οξυγόνου στο σπίτι τους.
Στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε μια αργή εκστρατεία εμβολιασμού σε μια χώρα με ιδιαίτερα επιφυλακτικό πληθυσμό, ο οποίος διστάζει ακόμη και να φορέσει μάσκα.
Από τις περίπου 650.000 δόσεις διάφορων εμβολίων κατά της covid-19 που έλαβε το Ιράκ, κυρίως μέσω του προγράμματος Covax, έχουν χορηγηθεί περίπου 300.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ