Δικαστήριο της Βαγδάτης καταδίκασε σήμερα σε θάνατο τον Γιασίν Σακάμ επειδή είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των Γάλλων πολιτών που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών στο Ιράκ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
«Παραδέχομαι ότι δήλωσα πίστη στο ΙΚ. Έπαιρνα μισθό 70 δολάρια» τον μήνα, δήλωσε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο 29χρονος άνδρας, ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους του ΙΚ.
«Στη Γαλλία δεν με ενδιέφερε τίποτα, ούτε η Παλαιστίνη, ούτε το Ιράκ, ούτε ο πόλεμος. Σκεφτόμουν μόνο πώς θα κερδίσω χρήματα. Μετά από δύο ποτήρια αλκοόλ και κοκαΐνη πήρα τηλέφωνο τον αδελφό μου (στη Συρία) και του είπα: “έρχομαι να σε δω”», διηγήθηκε.
Όταν ο δικαστής τον ρώτησε πού βρίσκεται τώρα ο αδελφός του, ο Σακάμ απάντησε: «πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στα σύνορα με το Ιράκ».
«Λυπάμαι, ζητώ συγγνώμη από το ιρακινό κράτος και τα θύματα», συνέχισε.
Νωρίτερα το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει επίσης σε θάνατο έναν Τυνήσιο 24 ετών, τον Μοχάμεντ Μπερίρι, για την ίδια κατηγορία.
Ο Μπερίρι επεσήμανε ότι ανήκε σε διάφορες «ταξιαρχίες» του ΙΚ, όπου εργαζόταν ως φύλακας. «Μετανιώνω που εντάχθηκα στο ΙΚ», τόνισε. «Πήγα στη Συρία διότι ήμουν θυμωμένος και πίστευα ότι το ΙΚ υπερασπιζόταν τους πιο αδύναμους. Σήμερα είδα την αλήθεια και δεν θέλω να έχω σχέσεις με την οργάνωση», πρόσθεσε.
Ο Μπερίρι και ο Σακάμ είχαν συλληφθεί στη Συρία και τον Ιανουάριο μεταφέρθηκαν στο Ιράκ μαζί με 10 ακόμη Γάλλους τζιχαντιστές. Έξι από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε θάνατο επειδή εντάχθηκαν στο ΙΚ.
Ο Μπάχιμ Νεζάρα, 33 ετών, που κατηγορείται από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών ότι βοήθησε την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία, και ο Κάραμ ελ Χαρσάουι, που θα γίνει 33 ετών αύριο, καταδικάστηκαν χθες Τρίτη από δικαστήριο της Βαγδάτης.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα καταδικάστηκαν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού ο Κεβίν Γκονό, ο Λεονάρ Λοπέζ, ο Σαλίμ Μασού και ο Μουσταφά Μερζουγκί.
Εξάλλου χθες Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι το Παρίσι «αυξάνει τα διαβήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ποινή του θανάτου» για τους Γάλλους πολίτες.
Οι καταδικασμένοι έχουν περιθώριο 30 ημερών να ασκήσουν έφεση στην απόφαση και ο Γάλλος δικηγόρος του Λεονάρ Λοπέζ δήλωσε ότι θα το κάνει.
Η νομοθεσία του Ιράκ προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιονδήποτε έχει ενταχθεί σε μια «τρομοκρατική» οργάνωση — είτε έχει πολεμήσει είτε όχι.
Η Βαγδάτη έχει ήδη καταδικάσει περισσότερους από 500 ξένους -άνδρες και γυναίκες- που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.