Ιράκ: Ο νικητής Μοκντάντα αλ Σαντρ συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό

Ιράκ: Ο νικητής Μοκντάντα αλ Σαντρ συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον Μοκντάντα αλ Σαντρ είχε χθες Σάββατο ο απερχόμενος Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, λιγότερες από 24 ώρες, αφού ο συνδυασμός του σιίτη ιερωμένου ανακηρύχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Ιράν, στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

«Στη διάρκεια της συνάντησής μας συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας και με άλλες πλευρές για να επιταχύνουμε τη διαδικασία σχηματισμού της νέας ιρακινής κυβέρνησης», ανέφερε ο Αμπάντι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να προσφέρει στους πολίτες της υπηρεσίες, ασφάλεια και οικονομική ευημερία», πρόσθεσε.

Ο Σαντρ, που αντιτίθεται τόσο στο Ιράν όσο και στις ΗΠΑ για την επιρροή που ασκούν στο Ιράκ, δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία διότι δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές.

Ωστόσο η νίκη του συνδυασμού του –που κέρδισε 54 έδρες στο κοινοβούλιο, 12 περισσότερες από τον σχηματισμό του Αμπάντι– του επιτρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

«Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε εφόσον επιθυμεί να χτίσει το έθνος και με την προϋπόθεση ότι είναι απόφαση των Ιρακινών», πρόσθεσε ο Σαντρ.

Ο σχηματισμός του Χάντι αλ Αμίρι, μιας από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Ιράκ, ήρθε δεύτερος. Ο συνασπισμός της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας σιιτικής πολιτοφυλακής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και στηρίζεται από το Ιράν, κέρδισε 47 έδρες.

Πριν τις εκλογές η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στον σχηματισμό του Σαντρ να κυβερνήσει το Ιράκ.

Η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί 90 ημέρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, όμως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν μήνες.

Αν και ο Αμπάντι δέχθηκε πλήγμα στις εκλογές, υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία, καθώς μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διαχειριστεί τα συμφέροντα τόσο του Ιράν όσο και των ΗΠΑ, χώρες που τον στήριξαν και το 2014 και οι οποίες απορρίπτουν τον Σαντρ.

Ετικέτες

Documento Newsletter