Ιράκ: Νέος πρωθυπουργός o Aλάουι που κάλεσε σε συνέχιση των διαδηλώσεων!

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ διόρισε σήμερα πρωθυπουργό τον Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τερματίζοντας ένα πολιτικό αδιέξοδο δύο και πλέον μηνών.

Ο Αλάουι θα είναι πρωθυπουργός μέχρι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Θα πρέπει να συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι παραιτήθηκε τον Νοέμβριο εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες χιλιάδες Ιρακινοί κατέβαιναν στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση της ιρακινής πολιτικής ελίτ. Σχεδόν 500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη φονική καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Αλάουι, πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως θα παραιτηθεί αν τα κόμματα επιδιώξουν να επιβάλουν υποψηφίους για τα διάφορα υπουργεία.

Κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να διαδηλώνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, οι τελευταίοι αναμένεται να αντιταχθούν στον διορισμό του ως πρωθυπουργού.

Για τους διαδηλωτές, που απαιτούν απομάκρυνση της διεφθαρμένης κυβερνώσας ελίτ, όπως την αποκαλούν, ο πρώην υπουργός Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι — ο οποίος ήταν στον θώκο όταν πολλές ιρακινές πόλεις έπεσαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους το 2014 και κατηγορείται για πολιτικές που ευνοούσαν τους σιίτες– είναι μέρος του συστήματος και ως εκ τούτου δεν γίνεται δεκτός.

Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη κρίση μετά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017. Μια κυρίως σιιτική λαϊκή εξέγερση στη Βαγδάτη και στο νότο θέτει σε δοκιμασία την κυρίως σιιτική, υποστηριζόμενη από το Ιράν κυβερνώσα ελίτ.

Η χώρα έχει βυθιστεί πιο βαθιά στην κρίση μετά τη δολοφονία του διοικητή της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου. Το Ιράν απάντησε εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου στάθμευαν δυνάμεις των ΗΠΑ, σπρώχνοντας την περιοχή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Πολιτικοί που πρόσκεινται στο Ιράν έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τα γεγονότα αυτά για να στρέψουν την προσοχή από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνησή τους σε αντιαμερικανικά συλλαλητήρια και αιτήματα για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ετικέτες