Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, Ιρακινοί διαδηλωτές – υποστηρικτές του Σιίτη κληρικού Μουκτάντα Αλ-Σαντρ έχουν καταλάβει το κοινοβούλιο της χώρας, αποσκοπώντας στην αποτροπή της εκλογής του επίσης Σιίτη Μοχάμεντ Σία Αλ–Σουντάνι στον πρωθυπουργικό θώκο, τον οποίο θεωρούν «άνθρωπο» του Ιράν.
Η κρίση αυτή, αν και αποτελεί μέρος ενός ανταγωνισμού εντός του σιιτικού στρατοπέδου, αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί την επαύριον της παράνομης εισβολής τους στη χώρα το 2003.
Αυτό διότι, το Σύνταγμα που εκπονήθηκε βασίστηκε στις ισορροπίες ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που απαρτίζουν την ιρακινή κοινωνία. Οι Σουνίτες που ήταν η κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα επί Σαντάμ Χουσεΐν, μετά την αμερικανική εισβολή αντικαταστάθηκαν από συνασπισμό Σιιτών και Κούρδων.
Εν συνεχεία, οι παλινωδίες της αμερικανικής κατοχής οδήγησαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών στο Ιράν, από τον οποίο αργότερα αναδύθηκε το Ισλαμικό Κράτος.
Η ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017/8, που επετεύχθη εν πολλοίς με την κεκαλυμμένη υποστήριξη της Τεχεράνης, ενίσχυσε τη πολιτική ισχύ των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών και προετοίμασε το έδαφος για τη τρέχουσα πολιτική κρίση.
Ο Αλ-Σαντρ και οι υποστηρικτές του επιχειρούν να αλλάξουν το μεταπολεμικό ιρακινό πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας μια πολιτική συμμαχία που περιλαμβάνει και τις τρεις μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες (Σιίτες, Σουνίτες και Κούρδοι).
Συν τοις άλλοις, το εν λόγω πολιτικό στρατόπεδο θεωρεί πως οι αντίπαλοι του «βαρύνονται» από τις αλλεπάλληλες κατηγορίες της διαφθοράς, ενώ σίγουρα δεν βοηθάει η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλίκι στις τάξεις του «Συντονιστικού Πλαισίου», όπως ονομάζεται η συμμαχία των σιιτικών κομμάτων που προωθούν τη συμμαχία με τη Τεχεράνη.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό τέλμα που έχει περιέλθει το Ιράκ από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη συνεχίζεται. Το μέτωπο του Αλ Σαντρ συγκέντρωσε τη πλειοψηφία των εδρών, όμως αδυνατεί να συγκροτήσει κυβέρνηση, έτσι επιστρατεύει την ισχύ του πεζοδρομίου για να επιβάλλει τη πολιτική του.
Βέβαια, τα πολιτικά αδιέξοδα στη χειμαζόμενη χώρα θα συνεχιστούν, ενώ αναμένεται τις επόμενο χρονικό διάστημα οι εντάσεις να κλιμακωθούν περαιτέρω, μια και οι υποστηρικτές του «Συντονιστικού Πλαισίου» θα κατέβουν στους δρόμους εν είδει αντισυγκέντρωσης.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για μια ακόμη ανάφλεξη στο Ιράκ θα παραμένει στο κάδρο, όσο διαρκεί η παρούσα πολιτική κρίση.