Ιράκ: Δικαστής σε υποθέσεις ναρκωτικών δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου

Ιράκ: Δικαστής σε υποθέσεις ναρκωτικών δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου

Ιρακινός δικαστής ειδικευμένος σε υποθέσεις ναρκωτικών δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου χθες Σάββατο από αγνώστους στο νότιο Ιράκ, περιοχή την οποία λυμαίνονται ολοένα περισσότερο διακινητές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και στην ιατροδικαστική υπηρεσία.

Ο δικαστής Άχμεντ Φάισαλ επέστρεφε στο σπίτι του με αυτοκίνητο, στην πόλη Αμάρα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μισάν, όταν άγνωστοι του έκλεισαν τον δρόμο και άνοιξαν πυρ εναντίον του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ιατροδικαστικός επιβεβαίωσε ότι ο δικαστής υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι και στον θώρακα.

Και οι δύο πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 15 τραύματα από σφαίρες τουφεκιού εφόδου Καλάσνικοφ.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τον φόνο.

Τον Σεπτέμβριο, άλλος δικαστικός ειδικευμένος στις υποθέσεις ναρκωτικών γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του στην ίδια επαρχία, τη Μισάν. Στην περιοχή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ φυλών και ξεκαθαρίσματα πολιτικών λογαριασμών.

Το νότιο και το κεντρικό Ιράκ, που γειτονεύουν με το Ιράν, έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μέρος οδών διακίνησης ναρκωτικών, ιδίως κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις τους· ανακοινώνουν κατασχέσεις ναρκωτικών και συλλήψεις διακινητών σχεδόν καθημερινά.

Ωστόσο, το Ιράκ δεν είναι πλέον απλά χώρα διέλευσης: οι πωλήσεις και η κατανάλωση ναρκωτικών αυξήθηκαν εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια.

Τον Δεκέμβριο, η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισε δύο επαρχίες του νότου, τη Βασόρα και τη Μισάν, αυτές όπου είναι οξύτερο το πρόβλημα «της διακίνησης και της κατανάλωσης» ψυχοενεργών ουσιών.

Οι επαρχίες του δυτικού Ιράκ, με τη σειρά τους, αποτελούν μέρος των οδών διακίνησης Κάπταγκον προς τη γειτονική Συρία. Η ουσία αυτή, που παράγεται και καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή, είναι διεγερτικό της οικογένειας των αμφεταμινών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter