Οι ταραχές στην πρωτεύουσα του Ιράκ συνεχίζονται για δεύτερη μέρα, με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να ανεβαίνει, και την πολιτική αστάθεια να απειλεί να εκτροχιάσει τη χώρα από μια αναιμική ανάκαμψη.
Παραίτηση και επεισόδια
Η παραίτηση του δημοφιλούς σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ από την πολιτική προκάλεσε τη μήνη των υποστηρικτών του που όρμησαν τη Δευτέρα και κατέλαβαν το Δημοκρατικό Μέγαρο στην Πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού. Πληροφορίες σε διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να εκδιώξουν τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν το Σαντρ, όμως το κόστος σε αίμα ήταν βαρύ: τουλάχιστον 30 νεκροί και 700 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 110 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ο ίδιος ο Σαντρ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ενώ πηγές τόνισαν στο Al Jazeera ότι αντιπροσωπείες τόσο από την πλευρά των Σαντριστών όσο και από το αντίπαλο στρατόπεδο του «Πλαισίου Συντονισμού» συνεργάζονται για την εκτόνωση της κατάστασης.
Αυτά τα επεισόδια αποτελούν την κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των οπαδών του αλ Σαντρ και του Συντονιστικού Πλαισίου, που μαίνεται εδώ και 10 μήνες. Το κόμμα του αλ Σαντρ κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου χωρίς να έχει την πλειοψηφία (73 έδρες στις 329, με 165 για πλειοψηφία). Δεν δέχεται να διαπραγματευτεί με σιιτικά κόμματα που υποστηρίζονται από το Ιράν για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ο προσωρινός πρωθυπουργός, φίλα προσκείμενος προς το Σαντρ, Μουσταφά αλ Καντίμι, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Έχει αναβάλει τα υπουργικά συμβούλια και έχει επέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ποιος είναι ο Σαντρ
Ο 48 ετών κληρικός έχει υπάρξει κυρίαρχη προσωπικότητα στη δημόσια και πολιτική ζωή του Ιράκ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο πολιτοφυλακή υπό την επιρροή του με το όνομα «Στρατός Μαχντί» (Jaysh al- Mahdi, JAM) εμφανίστηκε ως μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που πολέμησαν τις αμερικανικές και συμμαχικές ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στον απόηχο της εισβολής που ανέτρεψε τον πρώην ηγεμόνα Σαντάμ Χουσεΐν. Αργότερα την μετονόμασε σε «Ταξιαρχία Ειρήνης» και παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πολιτοφυλακές που αποτελούν πλέον μέρος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Σαντρ, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του Ιράκ με το μαύρο τουρμπάνι του, έχει υποστηρίξει τους απλούς Ιρακινούς που πλήττονται από υψηλή ανεργία, συνεχείς διακοπές ρεύματος και διαφθορά. Είναι μια από τις λίγες προσωπικότητες που θα μπορούσαν γρήγορα να κινητοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές στους δρόμους και να τους αποσύρουν ξανά. Εκατοντάδες έχουν κατασκηνώσει έξω από το κοινοβούλιο από τότε που εισέβαλαν σε αυτό δύο φορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοδο.
Κάποτε σύμμαχος του Ιράν, ο Σαντρ αποστασιοποιήθηκε από τον σιίτη γείτονα του Ιράκ και ξαναπαρουσιάστηκε ως εθνικιστής που θέλει να τερματίσει την επιρροή των ΗΠΑ και του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.