Ιράκ: 30 στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν στη Μοσούλη

Ιράκ: 30 στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν στη Μοσούλη

Πάνω από τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια μέσα και κοντά στη Μοσούλη, την πόλη του βόρειου Ιράκ που ιρακινά στρατεύματα πασχίζουν να αποσπάσουν από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IK).

 Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν όλο και πιο έντονη ανησυχία για το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που διαρκεί δύο μήνες και πλέον, με στόχο να εκδιωχθεί η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση από τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που το ΙΚ είχε καταλάβει τον Ιούνιο του 2014.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα του Οκτωβρίου και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι θα υπάρξει μαζικός εκτοπισμός–ενός εκατομμυρίου και πλέον ιρακινών.

Όσον αφορά τους κατοίκους που παραμένουν στη Μοσούλη, οι φόβοι των ΜΚΟ και των διεθνών οργανισμών έχουν επιβεβαιωθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες.

Τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις έπληξαν τη Γκογκτζάλι, μια κοινότητα στην ανατολική περιφέρεια της Μοσούλης, που ο ιρακινός στρατός είχε ανακτήσει στις αρχές του Νοεμβρίου εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές που κατείχαν επί δύο χρόνια.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 άμαχοι και 8 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις «που διαπράχθηκαν με τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μια αγορά», σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων εναντίον του IK.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι τζιχαντιστές οι οποίοι έκαναν λόγο για επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τρεις βομβιστές-καμικάζι, που οδηγούσαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα. Στην ίδια τη Μοσούλη οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους τζιχαντιστές συνεχίζονται.

Οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (CTS) προοδευτικά προσεγγίζουν τον Τίγρη ποταμό, ο οποίος διασχίζει τη Μοσούλη, και το επιτελείο διαβεβαιώνει ότι έχει ανακαταλάβει το μισό ανατολικό τμήμα της πόλης. Όμως το IK συνεχίζει να ελέγχει τους δυτικούς τομείς και να προβάλει σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειες των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων να προελάσουν. 

Η ανακατάληψη της Μοσούλης πριν από το τέλος της χρονιάς που υποσχόταν ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι μοιάζει αδύνατο να εκπληρωθεί. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Αμπάντι πάντως διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση, που διεξάγεται με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος πολεμά τους τζιχαντιστές, δεν έχει «ανασταλεί».

Ωστόσο οι μάχες συνεχίζουν να στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους. Σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον θάνατο 11 ανθρώπων, επτά αμάχων και τεσσάρων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, από πυρά όλμων που ερρίφθησαν «αδιακρίτως» τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Οι άμαχοι «κάνουν ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια» στη Μοσούλη, εξήγησε η Λίσε Γκράντε, συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η Γκράντε δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των νεκρών εργαζομένων για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων ή για ποιες οργανώσεις δούλευαν, όμως ο Μαχμούντ αλ Σόρτσι, εκπρόσωπος των εθελοντών πυροσβεστών της επαρχίας Νινευή, ανέφερε πως επρόκειτο για στελέχη μιας ιρακινής ΜΚΟ, της Faz3a.

«Ο κόσμος που περιμένει να λάβει βοήθεια είναι ήδη (…) ευάλωτος. Πρέπει να προστατεύεται, όχι να γίνεται στόχος», είπε σε αγανακτισμένο τόνο η Γκράντε.

Η δήλωσή της αντηχεί εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα και ρίχνουν φως σε ωμότητες σε βάρος αμάχων, θανάτους και τραυματισμούς. Ιδίως το HRW επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες κάνει λόγο περί «εσκεμμένων» επιθέσεων εναντίον αμάχων που αρνούνται να τους υπηρετήσουν ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Η Αμνηστία κατήγγειλε από την πλευρά της τα τραύματα που υφίστανται κυρίως τα παιδιά στη Μοσούλη. Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ επισημαίνει πως τα παιδιά στην πόλη βιώνουν πράγματα «που δεν θα έπρεπε να βλέπουν, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους».

Documento Newsletter