Τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατέγραψε η χώρα μας το 2022, πίσω μόνο από την Ιταλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το 2022, αναφέρθηκαν 1.133 κρούσματα και 92 θάνατοι από λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 1.112 εντοπίστηκαν τοπικά σε 11 χώρες, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το έτος αιχμής της επιδημίας το 2018.
Κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ιταλία (723), την Ελλάδα (286), τη Ρουμανία (47), τη Γερμανία (16), την Ουγγαρία (14), την Κροατία (8), την Αυστρία (6), τη Γαλλία (6), την Ισπανία (4), τη Σλοβακία ( 1) και τη Βουλγαρία (1).
Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως οι βιώσιμοι τρόποι για τον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών περιλαμβάνουν την εξάλειψη των στάσιμων πηγών νερού όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, τη χρήση προνυμφοκτόνων φιλικών προς το περιβάλλον και την προώθηση της ευαισθητοποίησης της κοινότητας σχετικά με τον έλεγχο των κουνουπιών
Οπως αναφέρουν η Ευρώπη βιώνει μια τάση θέρμανσης, όπου τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες, και τα καλοκαίρια γίνονται μεγαλύτερα και θερμότερα. Αυτό δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών όπως το Aedes albopictus και το Aedes aegypti. Πριν από δέκα χρόνια, το 2013, το κουνούπι Aedes albopictus δημιουργήθηκε σε 8 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, με 114 περιοχές να επηρεάζονται. Τώρα το 2023, το κουνούπι έχει εγκατασταθεί σε 13 χώρες και 337 περιοχές.
Το είδος κουνουπιών Aedes albopictus, γνωστός φορέας των ιών chikungunya και δάγκειου πυρετού, εγκαθίσταται πιο βόρεια και δυτικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC. Επίσης, το Aedes aegypti, γνωστό ότι μεταδίδει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του chikungunya, του zika και του Δυτικού Νείλου, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο από το 2022 και ενδέχεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.