Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα και στην Αττική – Τα μέτρα προστασίας από κουνούπια

Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα και στην Αττική – Τα μέτρα προστασίας από κουνούπια

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο ΕΟΔΥ για τον ιό του δυτικού Νείλου, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού, έχουν καταγραφεί 4 νέοι θάνατοι, ενώ καταγράφηκε και πρώτο κρούσμα στην Αττική. Μάλιστα, 7 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Συνολικά 76 κρούσματα

Συνολικά έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι από επιπλοκές της λοίμωξης, ενώ έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 75 έτη. Ο μικρότερος ασθενής έχει ηλικία 4 ετών και ο μεγαλύτερος 92 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, δύο εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού. Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 15 άτομα εκ των οποίων 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί, καταγράφηκαν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί. Ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Οι πρακτικές οδηγίες για να αποφύγουμε το τσίμπημα των κουνουπιών είναι:

  • Να μην ποτίζουμε το απόγευμα τις γλάστρες στο μπαλκόνι ή τους κήπους μας. Να προτιμάμε το πρωί.
  • Να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά στα πιατάκια των γλαστρών και σε πτυχές του εδάφους. Σε τέτοια σημεία γεννούν τα αυγά τους τα κουνούπια.
  • Να χρησιμοποιούμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σίτες στα παράθυρα.
  • Να έχουμε κουνουπιέρες στις κούνιες των βρεφών.
  • Να προτιμάμε τις λάμπες με κίτρινο φως για τα μπαλκόνια και τους λοιπούς εξωτερικούς χώρους.
  • Να χρησιμοποιούμε τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού αντικουνουπικά- εντομοαπωθητικά προϊόντα.
  • Να έχουμε επάνω μας πάντα αντικουνουπικό σώματος ή τα γνωστά αυτοκόλλητα όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού από το μεσημέρι και μετά.
  • Να αποφεύγουμε τις περιοχές με χαμηλή βλάστηση (γκαζόν, χόρτα) κατά την δύση του ηλίου οπότε τσιμπούν περισσότερο τα κουνούπια. Σε αυτή την περίπτωση να φοράμε παντελόνια και να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματος με ρούχα.
  • Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά βοηθούν στην αποφυγή των κουνουπιών επειδή εμποδίζουν την πτητικότητά τους.
  • Να μην αμελούμε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν ένα τσίμπημα δείχνει να δημιουργεί δερματικό πρόβλημα παραπάνω από ένα 24ωρο.
  • Να ζητάμε ιατρική βοήθεια αν παρουσιάσουμε ανεξήγητη κόπωση ή/και πυρετό.

Δείτε επίσης:

Στο εδώλιο 17 στελέχη της ΕΛΑΣ για τη φρουρά Φουρθιώτη που… διέψευδαν

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με «40άρια» και μελτέμια – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 9 περιφέρειες

Σύγκρουση Rafale στη Γαλλία: Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο πιλότοι που αγνοούνταν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter