Ιός Δυτικού Νείλου: Έξαρση των κρουσμάτων – Οι «κόκκινες» περιοχές

Ιός Δυτικού Νείλου: Έξαρση των κρουσμάτων – Οι «κόκκινες» περιοχές

Έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 01/08/2023, έχουν διαγνωστεί συνολικά έντεκα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν οκτώ (8) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 81 ετών.

Ως «κόκκινες» περιοχές στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό περιλαμβάνονται οικισμοί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και συγκεκριμένα οι δήμοι Νέστου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Λαρισαίων, Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας.

«Ιός με εποχικό χαρακτήρα»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας- Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας καθώς «πρόκειται για έναν ιό ο οποίος έχει καθαρά εποχικό χαρακτήρα και εμφανίζεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου με αναμενόμενη κορύφωση περί τα μέσα Αυγούστου».  «Ένα μικρό ποσοστό ,περίπου 20% όσων νοσήσουν θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ενώ μόλις το 1% ενδέχεται να νοσήσει σοβαρά με κίνδυνο ακόμα και την απώλεια ζωής», σημείωσε.

Και μπορεί ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου να είναι μικρός, ωστόσο, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΥ «είναι σημαντικό να ενημερώνεται η κοινότητα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ώστε να έχουμε τον μικρότερο δυνατό αριθμό συνανθρώπων μας που θα νοσήσουν ή και ενδεχομένως θα καταλήξουν». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα προληπτικά μέτρα αφορούν τη χρήση εντομοαπωθητικών και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως να χρησιμοποιούμε κατάλληλες σίτες προστασίας ενώ προέτρεψε όσους έχουν κήπους, να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχουν στάσιμα ύδατα όπου παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση κουνουπιών.

«Για τον γενικό πληθυσμό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αρκεί -πέρα από τους ψεκασμούς-να έχουμε στο μυαλό μας τα κατάλληλα προληπτικά και ατομικά μέτρα και να τα τηρούμε», συμπλήρωσε.

Τα συμπτώματα

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα συμπτώματα είναι:

Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν την ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης.

Documento Newsletter