Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε η Ιορδανή δημοσιογράφος Χίμπα Αμπού Τάχα, για τη δημοσίευση μιας έκθεσης που αποκάλυπτε τον φερόμενο ρόλο της Ιορδανίας στην εξαγωγή αγαθών στο Ισραήλ μέσω χερσαίου διαδρόμου.
Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Εταίροι στη γενοκτονία… Η ιορδανική πρωτεύουσα εμπλέκεται στη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας» δημοσιεύτηκε στο Annasher, ένα λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης. Στο κείμενο περιγράφει τη συμμετοχή ορισμένων ιορδανικών εταιρειών στη μεταφορά αγαθών στο Ισραήλ μέσω χερσαίου διαδρόμου.
Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ Κασαουνέχ αρνήθηκε την ύπαρξη χερσαίου διαδρόμου από τη χώρα του προς το Ισραήλ, περιγράφοντας τις εν λόγω αναφορές ως «κατασκευασμένες», σύμφωνα με τον ιστότοπο Middleeasteye.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης, ότι οι διαδρομές μεταφοράς προς και από την Ιορδανία δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 25 χρόνια.
Η ετυμηγορία σε βάρος της Αμπού Τάχα έρχεται μετά τη σύλληψη και κράτησή της επί μία εβδομάδα τον Μάιο, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε εναντίον της από την Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης της Ιορδανίας για την έκθεσή της. Ο δικηγόρος της θα υποβάλει έφεση κατά της ποινής, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η δημοσιογράφος κατηγορείται για «υποκίνηση διαμάχης και διάδοση ψευδών ειδήσεων», σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Πέρυσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το οποίο έχει αποδοκιμαστεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, έρχεται καθώς οι αρχές καταπολεμούν δημοσιογράφους και συγγραφείς για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τον «δρακόντειο» νόμο για τη χρήση «ανακριβούς, ασαφούς και απροσδιόριστης ορολογίας», όπως «ψευδείς ειδήσεις», «προώθηση, υποκίνηση, βοήθεια ή υποκίνηση ανηθικότητας», «διαδικτυακή δολοφονία προσωπικότητας», «πρόκληση διαμάχης», υπονομεύοντας την «εθνική ενότητα» και «περιφρόνηση των θρησκειών».
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Ιορδανία κατηγορείται ότι στοχεύει τη δημοσιογραφία και τον ακτιβισμό, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν τον Μάρτιο.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησαν από την Ιορδανία να τερματίσει τη στόχευση δημοσιογράφων και ακτιβιστών που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης.