Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό παγκοσμίως, όπου εξαίρεται η δέσμευση του ποντίφικα στην διαθρησκειακή αρμονία και η στάση του ενάντια στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.
Επιφανείς ισλαμικές οργανώσεις στην Ινδονησία– όπου σχεδόν 90% από τα 280 εκατομμύρια κατοίκους είναι μουσουλμάνοι–και το ευρύ κοινό εξήραν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε δημόσιες δηλώσεις τους και σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Το αίτημά του να σταματήσει η γενοκτονία (στη Γάζα), οι ιδέες του για την ειρήνη και η μεγάλη του επιθυμία για αδελφοσύνη των λαών–όλα συμβαδίζουν με τις αξίες του συμβουλίου”, λέει ο Σουνταρνότο Αμπντούλ Χαμίκ, αξιωματούχος του ανώτατου συμβουλίου κληρικών της Ινδονησίας.
Στο πασχαλινό του μήνυμα, μια ημέρα προτού πεθάνει έπειτα από εγκεφαλικό, ο 88χρονος πάπας επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία στη Γάζα.
Ο Φραγκίσκος είχε εντείνει την κριτική του εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα χαρακτηρίζοντας τον Ιανουάριο την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα “πολύ σοβαρή και επαίσχυντη”.

Η Nahdlatul Ulama, η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Ινδονησίας που αριθμεί σχεδόν 40 εκατομμύρια μέλη και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, έστειλε συλλυπητήρια για τον θάνατο του πάπα.
“Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ακούραστος στις προσπάθειές του να μετατρέψει την Καθολική Εκκλησία σε φροντιστή και υπεραπιστή της ανθρωπότητας”, είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιαχία Κολίλ Στάκουφ.
Η Muhammadiyah, η δεύτερη μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, επίσης εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο του πάπα.
“Ελπίζω η έμπνευση και τα βήματα που έκανε ο πάπας Φραγκίσκος για την ανθρωπότητα και την ειρήνη να μπορέσουν να αποτελέσουν την ώθηση για την παγκόσμια ειρήνη και τάξη”, ανέφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης Χεντάρ Νασίρ σε ανακοίνωσή του.
Ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Τζακάρτα τον περασμένο χρόνο με μήνυμά του την διαθρησκειακή αρμονία λέγοντας στους πολιτικούς ηγέτες της Ινδονησίας ότι η Καθολική Εκκλησία θα αυξήσει τις προσπάθειές της προς τον διαθρησκειακό διάλογο με την ελπίδα να συμβάλει στην πάταξη του εξτρεμισμού.
Το μήνυμα αυτό συμβαδίζει με τη στάση του Φραγκίσκου, ο οποίος το 2014 είχε πει ότι είναι λάθος να εξισώνουμε το ισλάμ με τη βία.

Ο Μουχάμαντ, ένας 20χρονος μουσουλμάνος, φοιτητής πανεπιστημίου, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό της Τζακάρτας, για να αποτίσει φόρο τιμής στον πάπα, είπε ότι ο Φραγκίσκος μετέφερε ένα μήνυμα αρμονίας παρά τις περιστασιακές διαθρησκειακές τριβές.
“Με την παρουσία του, μπορούμε να παραδειγματιστούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεκτικοί δεδομένου ότι η Ινδονησία είναι μια ποικιλόμορφη χώρα”, σχολιάζει.
Αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από θετικά μηνύματα των χρηστών για τον πάπα. Το “Πάους Φρανσίσκους”, όπως αναφέρεται ο Φραγκίσκος στην ινδονησιακή γλώσσα, κυριάρχησε στην πλατφόρμα Χ στη χώρα.
Μια χρήστρια του Instagram, η @sarasaure, έγραψε ότι έκλαψε όταν άκουσε τον πάπα να χρησιμοποιεί τον ισλαμικό χαιρετισμό “Assalamualaikum”.
“Στεκόταν στο πλευρό της Παλαιστίνης μέχρι το τέλος του. Έτσι θα έπρεπε να είναι η αληθινή πίστη–συμπόνοια χωρίς σύνορα για την ανθρωπότητα, για τους καταπιεσμένους”, σχολίασε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:
Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας; Τι «δείχνουν» οι στοιχηματικές
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά πίσω τα απλήρωτα φοιτητικά δάνεια – Προβλέπονται και κατασχέσεις
Πάπας Φραγκίσκος: Στις 26 Απριλίου η κηδεία του – Από Τετάρτη το λαϊκό προσκύνημα
Πάπας Φραγκίσκος: Η περίοδος πένθους, το τελετουργικό της ταφής και οι διαδικασίες διαδοχής του
Η τελευταία συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Βανς – Η διάσταση απόψεων (Photos – Video)