Ινδία: Tοπικός πρωθυπουργός καλύπτει πλήρως την ωμή καταστολή των διαδηλώσεων μουσουλμάνων

Ινδία: Tοπικός πρωθυπουργός καλύπτει πλήρως την ωμή καταστολή των διαδηλώσεων μουσουλμάνων

O σκληροπυρηνικός ινδουϊστής τοπικός πρωθυπουργός του ινδικού κρατιδίου Ουτάρ Πραντές απέκρουσε τις κατηγορίες για βαρβαρότητα που έχουν διατυπωθεί κατά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στην νέα νομοθεσία για την υπηκοότητα, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα μίας βίαιης απάντησης προκειμένου να αποκατασταθεί η γαλήνη στους δρόμους.

Το βόρειo αυτό κρατίδιο έχει γίνει επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μετά την κύρωση από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρένντρα Μόντι του νόμου για την χορήγηση υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους μετανάστες, που πολλοί πρόμαχοι των δικαιωμάτων του πολίτη θεωρούν ότι κάνει διακρίσεις έναντι της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί το 14% του πληθυσμού της Ινδίας. Από τους 25 ανθρώπους που βρήκαν τον θάνατο κατά τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο, οι 19 απαριθμούνται στο Ουτάρ Πραντές.

Ο τοπικός πρωθυπουργός Γιόγκι Αντιτιάναθ, που ανήκει στο Ινδουϊστικό εθνικιστικό κόμμα του Μόντι, δήλωσε πως η αυστηρή κι απηνής απάντηση της αστυνομίας έδωσε τέλος στις ταραχές, που από το περασμένο Σαββατοκύριακο μοιάζει να έχουν κατασταλεί.

«Κάθε στασιαστής έχει υποστεί σοκ. Κάθε ταραχοποιός έχει μείνει έκθαμβος. Ενώπιον της αυστηρότητας της κυβέρνησης του Γιόγκι όλοι έχουν σιωπήσει», τονίζεται σε έναν από τους επίσημους λογαριασμούς Twitter του Αντιντγιάναθ, που αναρτήθηκε αργά χθες.

«Κάντε ό,τι θέλετε, όμως τις ζημιές θα τις πληρώσει όποιος τις προκαλεί», προσθέτει στο ίδιο κείμενο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως διεκδικεί εκατομμύρια ρουπίες από 200 ανθρώπους, απειλώντας ότι θα δημεύσει τις περιουσίες τους εάν δεν καταβάλλουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι πρόμαχοι των κοινωνικών δικαιωμάτων καταγγέλλουν την υπερβολική κι αυθαίρετη βία των αστυνομικών οργάνων του κρατιδίου, τα οποία έχουν συλλάβει και κρατούν πάνω από 1.000 ανθρώπους. Μάλιστα, θραύση έχει κάνει κι ένα βίντεο που απαθανατίζει έναν ανώτερο αστυνομικό να φωνάζει σε διαδηλωτή «εάν δε σου αρέσει να ζεις εδώ να πας στο Πακιστάν», μολονότι ο ίδιος διατείνεται πως το εκστόμισε όταν οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ του Πακιστάν.

Σήμερα πάντως, το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου έχει καλέσει σε διαδήλωση υπό το σύνθημα «Σώστε το Σύνταγμα-Σώστε την Ινδία»,ενώ άλλες τέσσερις διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί και στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Άσαμ, όπου το θέμα της μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα φλέγον και όπου αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, ιδίως στις μικρότερες πόλεις.

Documento Newsletter