Δεκάδες εκατομμύρια Ινδοί υποφέρουν σήμερα από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στο Νέο Δελχί να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Από το 2010 περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της ακραίας ζέστης που πλήττει τη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το φαινόμενο επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για τέταρτη συνεχή ημέρα στα κρατίδια Ραζαστάν, Χαριάνα και το Νέο Δελχί. Αποπνικτική ζέστη επικρατεί και σε πολλές περιοχές στα κρατίδια Παντζάμπ, Ουτάρ Πραντές και Μάντια Πραντές, που βρίσκονται στη βόρεια Ινδία.
Την Πέμπτη στο Νέο Δελχί η θερμοκρασία έφτασε τους 43,1 βαθμούς, η υψηλότερη από το 2012. Εκείνη τη χρονιά η θερμοκρασία στην ινδική πρωτεύουσα είχε φτάσει τους 43,5 βαθμούς. Σήμερα στην πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων το θερμόμετρο έδειχνε 41 βαθμούς Κελσίου.
Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι κατά μέσο όρο 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό για την περίοδο αυτή του έτους.
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους 40 βαθμούς και την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης των μουσώνων που θα συνοδεύονται από τον ζεστό και ξηρό άνεμο, που ονομάζεται Λου.
Το κύμα καύσωνα προκάλεσε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να λειτουργούν συνεχώς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εποχή των βροχών δεν θα ξεκινήσει στο Νέο Δελχί πριν την 7η Ιουλίου, πιο αργά από το κανονικό, με την καθυστέρηση να είναι η μεγαλύτερη που παρατηρείται από το 2006.
Το 2015 εξαιτίας του καύσωνα είχαν πεθάνει περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.
Εξάλλου μόνο το 5% των νοικοκυριών στην Ινδία διαθέτει κλιματιστικό, έναντι του 90% στις ΗΠΑ και του 60% στην Κίνα. Όμως η αγορά αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας στη χώρα αυτή, τον τρίτο μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το διοξείδιο του άνθρακα.
Παράλληλα η χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις νερού, με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μη διαθέτουν τρεχούμενο νερό.
Ξεπέρασαν τα 400.000 τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού
Η Ινδία έγινε σήμερα η τρίτη χώρα του κόσμου όπου οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τους 400.000, αν και ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων ενδέχεται να έχει φτάσει το εκατομμύριο ή ακόμη παραπάνω, την ώρα που τη χώρα απειλεί τρίτο κύμα της covid-19.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 853 θάνατοι ασθενών με την covid-19. Οι θάνατοι έφθασαν έτσι τους 400.312, κατά τα επίσημα δεδομένα. Συνολικά στην Ινδία έχουν καταγραφεί 30,45 εκατομμύρια κρούσματα.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ (πάνω από 604.000 νεκροί) και της Βραζιλίας (πάνω από 520.000).
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ο απολογισμός των νεκρών στην Ινδία ενδέχεται να ξεπερνά το εκατομμύριο, μετά την ραγδαία εξάπλωση της covid-19 τον Απρίλιο και τον Μάιο, η οποία αποδόθηκε κυρίως στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη χώρα.
Βάσει απολογισμού του Reuters, τις τελευταίες 39 ημέρες καταγράφηκαν επισήμως στην Ινδία 100.000 θάνατοι.
«Η ελλιπής καταγραφή των θανάτων είναι κάτι που συνέβαινε σε όλα τα κρατίδια, κυρίως λόγω κενών στο σύστημα, οπότε αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα έχουμε μια πραγματική άποψη του πόσοι άνθρωποι πέθαναν στο δεύτερο κύμα» της επιδημίας, δήλωσε ο Ρίζο Μ. Τζον, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Rajagiri της νότιας πόλης Κότσι.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες – αφού έφτασε στην κορύφωσή του τον Μάιο όταν καταγράφονταν περισσότερα από 400.000 μολύνσεις καθημερινά– και πολλά περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, προκαλώντας ανησυχία για νέο κύμα μολύνσεων τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση της Ινδίας πλέον στρέφει την προσοχή της στον μαζικό εμβολιασμό κατά της covid-19, καθώς πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενο τρίτο κύμα της επιδημίας καθώς η χώρα ξανανοίγει και εξαπλώνεται μια παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, η Δέλτα Plus.
Στόχος είναι να εμβολιαστούν 950 εκατομμύρια ενήλικες ως το τέλος του έτους.
Στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει την εκστρατεία υιοθετώντας τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη άνοδο της ζήτησης, με περισσότερες από εννέα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων να χορηγούνται σε μία ημέρα.
Όμως έκτοτε η ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης άρχισε να μειώνεται ξανά και μόλις το 6% των ενηλίκων που μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 έχει λάβει και τις δύο δόσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ