Ινδία: «Οργή» για την απελευθέρωση 11 καταδικασμένων για βιασμούς και φόνους

Ινδία: «Οργή» για την απελευθέρωση 11 καταδικασμένων για βιασμούς και φόνους

Έντεκα άνδρες που εξέτιαν ισόβια επειδή βρέθηκαν ένοχοι με τις βαριές κατηγορίες του βιασμού και της δολοφονίας απελευθερώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Ινδία, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Φρίκη στους δρόμους του Γκουτζαράτ

Το 2002, σε μια έξαρση αντι-μουσουλμανικού μένους στην δυτική επαρχία του Γκουτζαράτ, ένας όχλος από Ινδούς ξεχύθηκε στους δρόμους σκοτώνοντας και βιάζοντας. Η πιο φρικαλέα ιστορία έμελε να είναι εκείνη της Μπίλκις Μπάνο, 21 ετών τότε, η οποία όχι μόνο βιάστηκε ομαδικά από τους αλλόφρονες Ινδούς αλλά έχασε 14 μέλη της οικογένειάς του από τον οπλισμένο με σπαθιά όχλο, μεταξύ των οποίων και την τρίχρονη κόρη της, που την αρπάξανε από τα χέρια της και την χτύπησαν πάνω σε ένα βράχο. Οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν γείτονές της…

Η Μπάνο, μετά την είδηση της απελευθέρωσης των δραστών του αποτρόπαιου εγκλήματος, δήλωσε μέσω του δικηγόρου της ότι νιώθει «μουδιασμένη» και «χαμένη». Συμπλήρωσε ότι «εμπιστευόμουν το σύστημα και μάθαινα σιγά σιγά να ζω με το τραύμα μου» ενώ παραπονέθηκε ότι «κανείς δεν ρώτησε για την ασφάλεια και το αν είμαι εντάξει πριν από αυτή την μεγάλη και άδικη απόφαση».  

Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών δήλωσαν ότι η απελευθέρωση των δραστών στις 15 Αυγούστου, επέτειο των 75 χρόνων ανεξαρτησίας της χώρας, ήταν ένα πλήγμα για κάθε θύμα βιασμού. «Μας κάνει να ντρεπόμαστε που τη μέρα που θα πρέπει να γιορτάσουμε τις ελευθερίες μας και να είμαστε υπερήφανοι για την ανεξαρτησία μας, οι γυναίκες της Ινδίας αντίθετα είδαν τους ομαδικούς βιαστές και τους μαζικούς δολοφόνους να απελευθερώνονται ως πράξη κρατικής μεγαλοπρέπειας», ανέφεραν οι ομάδες σε ανακοίνωσή τους.

Αύξηση της μισαλλοδοξίας υπό τον Μόντι

Η εξέλιξη έρχεται ως σοκ για τη χώρα που έχει αγωνιστεί να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν κάνει τους νόμους πιο αυστηρούς και έχουν θεσπίσει σκληρότερες ποινές, αλλά τα ποσοστά καταδίκης για βιασμό παραμένουν χαμηλά.

Ήταν επίσης μια οπισθοδρόμηση για τους επιζήσαντες των ταραχών του Γκουτζαράτ, οι οποίοι πολέμησαν πολύ και σκληρά για τη δικαιοσύνη. Οι ταραχές ξέσπασαν το 2002 μετά από πυρκαγιά σε τρένο για την οποία κατηγορήθηκαν μουσουλμάνοι και σκότωσε μια ομάδα Ινδουιστών προσκυνητών. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ημέρες άγρυπνης βίας που ακολούθησαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι. Ο Ναρέντρα Μόντι, ο επικεφαλής υπουργός του Γκουτζαράτ εκείνη την εποχή, είναι τώρα πρωθυπουργός της Ινδίας. Υπό το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata, ή BJP, η ρητορική μίσους και η βία κατά των μουσουλμάνων έχουν αυξηθεί απότομα.

Ετικέτες

Documento Newsletter