Ινδία – Κορονοϊός: «Μυστήριο» με τη μείωση των θανάτων στη χώρα

Κάποιες περιοχές της Ινδίας έχουν καταγράψει σημαντική πτώση στα ποσοστά θνησιμότητας μετά την επιβολή καραντίνας σε όλη τη χώρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Σε όλο τον κόσμο τα ποσοστά θνησιμότητας εξετάζονται προσεκτικά προκειμένου να καθοριστούν οι πραγματικές επιπτώσεις της covid-19, η οποία έχει μολύνει περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 190.000.

Την ώρα που τα ποσοστά θνησιμότητας σε κάποιες χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση της τελευταίες εβδομάδες, στην Ινδία συμβαίνει το αντίθετο, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές, με τα νοσοκομεία, τα γραφεία κηδειών και τα αποτεφρωτήρια να αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

“Μας προκαλεί έκπληξη”, δήλωσε ο Σρούτι Ρέντι που εργάζεται σε γραφείο κηδειών που έχει υποκαταστήματα στην Καλκούτα και την Μπενγκαλούρου.

Τον Ιανουάριο τα γραφεία του είχαν πέντε εργασίες καθημερινά, ενώ τον Απρίλιο περίπου τρεις.

“Έχουμε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μειώσεις μισθών, αν τα έσοδα μειωθούν κάτω από ένα όριο”, επεσήμανε ο Ρέντι.

Στο Μουμπάι (Βομβάη), μια πόλη με 12 εκατομμύρια κατοίκους, το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά περίπου 12% τον Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 67% στην Αχμενταμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη στο κρατίδιο Γκουτζαράτ από όπου κατάγεται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Τα στοιχεία από τουλάχιστον δύο άλλες πόλεις δείχνουν αντίστοιχη τάση, ενώ περίπου 6 γραφεία κηδειών και αποτεφρωτήρια έχουν επίσης αναφέρει μείωση στον φόρτο εργασίας τους, κυρίως τον Απρίλιο.

“Εφόσον δεν βλέπουμε αύξηση στους θανάτους, η εικασία ότι ενδέχεται να υπάρχουν εκεί έξω περισσότεροι νεκροί από την covid-19 δεν φαίνεται να ισχύει”, σχολίασε ο Γκιριντάρ Μπάμπου καθηγητής επιδημιολογίας στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας.

Λιγότερα ατυχήματα

Ο Μόντι ανακοίνωσε την επιβολή lockdown στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων στις 25 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού από τον οποίο έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής 23.077 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 718, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Η Ινδία έχει πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ σε περίπου 525.000 ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 4% εξ αυτών ήταν θετικοί. Στις ΗΠΑ το 18% των τεστ είναι θετικά.

Εξάλλου το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ινδία έρχεται σε αντίθεση με την τάση που παρατηρείται αλλού στον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία καταγράφηκαν 2.000 περισσότεροι θάνατοι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ στη Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, ο αριθμός των κηδειών αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο.

Ινδοί γιατροί και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο μειωμένος αριθμός θανάτων οφείλεται εν μέρει και στη μείωση των τροχαίων και των ατυχημάτων των τραίνων.

“Ο αριθμός των τροχαίων, ακόμη και αυτός των ασθενών με κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια μειώθηκε”, δήλωσε ο δρ Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα, υπουργός Υγείας του κρατιδίου Άσαμ.

Το 2018 από τα τροχαία δυστυχήματα σκοτώθηκαν στην Ινδία περισσότεροι από 151.400 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως.

Η καραντίνα, που αναμένεται να αρθεί στις 3 Μαΐου, θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τροχαία τουλάχιστον κατά 15% φέτος σε σχέση με το 2018, εκτίμησε ο Πάρες Κούμαρ Γκόελ διευθυντής στο υπουργείο Συγκοινωνιών.

Με τα τραίνα να έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους, επίσης παρατηρείται μείωση των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, τα οποία στην Ινδία είναι πολύ συχνά και ιδιαίτερα θανατηφόρα. Μόνο στο Μουμπάι κάθε ημέρα χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από έξι άνθρωποι λόγω δυστυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Και λιγότερες ανθρωποκτονίες;

Ο Νιράζ Κούμαρ, αρμόδιος ενός αποτεφρωτηρίου στις όχθες του Γάγγη στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, δήλωσε ότι είναι λιγότερα και τα θύματα των ανθρωποκτονιών.

“Συνήθως λαμβάναμε κάθε ημέρα τουλάχιστον 10 πτώματα, ανθρώπους που είχαν πεθάνει από κάποιο δυστύχημα, και πολλά από ανθρωποκτονίες. Μετά το lockdown λαμβάνουμε μόνο πτώματα από ανθρώπους που πέθαναν από φυσικά αίτια”, εξήγησε.

Μέχρι τις 21 Μαρτίου στο αποτεφρωτήριο αυτό γίνονταν έως και 30 αποτεφρώσεις ημερησίως. Μετά τις 22 Μαρτίου έχουν αποτεφρωθεί μόνο 43 άνθρωποι, επεσήμανε ο Κούμαρ.

Όμως ο μειωμένος αριθμός των νεκρών ίσως οφείλεται και στη δυσκολία να αναφερθούν διάφοροι θάνατοι λόγω του lockdown. “Ίσως παρατηρηθεί αύξηση όταν αρθεί το lockdown”, δήλωσε ο δρ Μπάβιν Τζόσι αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας στην Αχμενταμπάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες