H Ινδία έσπασε σήμερα το φράγμα των 250.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται στην τεράστια χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων.
Κατά τα επίσημα στοιχεία, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.205 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στην ινδική επικράτεια. Ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε έτσι τους 254.197 νεκρούς.
Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 350.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 23,3 εκατ., ενώ τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.704.099.
Την ώρα που η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πανδημία μαίνεται πια σε μικρές πόλεις και αγροτικές κοινότητες στις εσχατιές της Ινδίας, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού και όπου το σύστημα υγείας είναι ακόμα πιο απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία.
«Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα δεδομένα μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άναντ Μπαν, ανεξάρτητος ερευνητής για θέματα πολιτικής υγείας και βιοηθικής, προσθέτοντας πως ακόμη κι αν έλεγε κανείς πως είναι «τριπλάσιοι ως τετραπλάσιοι θα μπορούσε να τους υποτιμά».
Επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί με κάποιο βαθμό σιγουριάς ότι η καμπύλη της πανδημίας έχει φθάσει στην κορύφωση.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση», σημείωσε ο Σαχίντ Τζαμίλ, κορυφαίος ινδός λοιμωξιολόγος, στην εφημερίδα Indian Express. «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως τα κρούσματα επιπεδώνονται. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό επίπεδο»: τα κρούσματα μοιάζουν να σταθεροποιούνται «γύρω στα 400.000 την ημέρα».
Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας έχουν εξαντληθεί τα ξύλα για τις παραδοσιακές ινδουιστικές αποτεφρώσεις των νεκρών. Πτώματα ξεβράζονται κατά δεκάδες στις όχθες του Γάγγη. Κάτοικος της περιφέρειας Γκαζιπούρ, στο ομόσπονδο κράτος Ούταρ Πραντές, εκτίμησε ότι κάποιοι πετούν πτώματα στον ποταμό «εξαιτίας της έλλειψης ξύλων για να γίνουν αποτεφρώσεις».
Παρά το μέγεθος που έχει πάρει η κρίση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει να αποφύγει την επιβολή εθνικού lockdown για να αποφύγει τον αντίκτυπο για την οικονομία.