Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος και του ποσοστού θανάτων

Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος και του ποσοστού θανάτων

Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαχείριση του δεύτερου κύματος, υποστηρίζοντας από το βήμα της Ολομέλειας ότι ακόμα και στην «μακάβρια στατιστική» των θανάτων «τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την τοποθέτησή του περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με φόντο την πανδημία. Έδειξε τους πίνακες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι οι μόνες χώρες που απεικονίζονται κίτρινες τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι κόκκινες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Οι πολίτες πειθάρχησαν αλλά το πρόστιμο αυξάνεται στα 500 ευρώ

Μιλώντας για τους θανάτους, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρουσίασε κάποιον πίνακα, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι «τα καταφέραμε σχετικά καλά» και έκρινε πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών που υπερέβαλαν εαυτόν». Αναγνώρισε δε ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας οφείλεται τόσο στην πειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες αλλά και στην πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σκληρό lockdown μετά τις γιορτές προκειμένου να απορροφηθούν τυχόν «κραδασμοί» που θα μπορούσε να επιφέρει η περίοδος των εορτών.

Ως προς την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, αντέταξε τις προσλήψεις υγειονομικών που συντελέστηκαν και δρομολογούνται, τον συνολικό αριθμό ΜΕΘ που διαθέτει πλέον η χώρα αλλά και το κονδύλι των 4,3 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία του 2021.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε ομπρέλα προστασίας στον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις διαδοχικές εισαγγελικές έρευνες που προκύπτουν. Ανέφερε ότι ουδέποτε αγνοήθηκε κάποια εισήγηση του της επιτροπής και διαπίστωσε πως «χάρη στην προσφορά αυτών έχουμε πετύχει». Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στις ψηφοφορίες που προηγούνται της τελικής εισήγησης της επιτροπής, ισχυρισμός που έρχεται σε σύγκρουση με όσα οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν δηλώσει. Επισήμανε δε ότι ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και των επιστημόνων, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες. «Αυτό δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει» είπε. 

Documento Newsletter