Ικανοποιημένος με το συλλαλητήριο ο «μακεδονομάχος» Σαμαράς που υπέγραψε το «Μακεδονία»

Ικανοποιημένος από τα όσα διαδραματίστηκαν στο συλλαλητήριο «για τη Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που πληροφορίες τον ήθελαν να βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου -το οποίο κατέληξε σε ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για το νόημα του συλλαλητηρίου απάντησε «καλά, προς το παρόν όλα καλά» συνοδεύοντας μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την απάντησή του με ένα χαμόγελο ικανοποίησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε ανέκυψε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, φιλοτεχνεί για τον εαυτό του το προφίλ του άτεγκτου «μακεδονομάχου». Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Documento, ο πρώην πρωθυπουργός, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του κάτω από το πρώτο κείμενο που αποκαλούσε την πΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έναν χρόνο προτού αναγορεύσει τον εαυτό του σε σύγχρονο Μέγα Αλέξανδρο.

Τον Δεκέμβριο 1991 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την εγκαινίαση εμπορικών σχέσεων με τις δημοκρατίες που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ανάμεσά τους και ο Αντ. Σαμαράς. Οι αποφάσεις τους αποτυπώθηκαν στον κανονισμό 3567/1991 και δημοσιεύτηκαν. Γράφουν τα επίσημα έγγραφα: «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 3567/91 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 1991 περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας».

Αυτή ήταν η πρώτη αναγνώριση της πΓΔΜ ως Μακεδονίας (ούτε «πρώην» ούτε «Γιουγκοσλαβικής»), διά χειρός Αντώνη Σαμαρά. Τον Απρίλιο του 1992 ο Σαμαράς αφού εκδιώκεται από το Συμβούλιο Αρχηγών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλήαπό το Προεδρικό Μέγαρο, αποπέμπεται και καταγγέλλει τον Μητσοτάκη και τους αρχηγούς για υποχωρητικότητα. Ιδρύει το κόμμα Πολιτική Ανοιξη και το 1993 ρίχνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλοντας εθνική προδοσία στο μακεδονικό.

Εξάλλου, αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος ετίθετο υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία” που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή»

Ο Αντ. Σαμαράς ούτε διέψευσε τον υπουργό του ούτε τον απέπεμψε για ατόπημα σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.