Ίγκι Ποπ – Ωδή στον ζαρωμένο… έφηβο της πανκ

Ίγκι Ποπ – Ωδή στον ζαρωμένο… έφηβο της πανκ

«Φίλε, δεν γίνεται να τρως τις συναυλίες με το κουτάλι και να μην έχεις δει έστω μία φορά τον Iγκι ζωντανά. Είναι σαν να μην έχεις δει τίποτε». Η παραπάνω φράση ανήκει στον άνθρωπο που τον Ιούλιο του 1996 με πήρε από το χέρι σχεδόν με το ζόρι για να δούμε τον «νονό της πανκ» σε μια αποβάθρα στη Δραπετσώνα. 

Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα έχουν περάσει 23 χρόνια και έχουν μεσολαβήσει ακόμη πέντε επισκέψεις του Iγκι Ποπ στην Ελλάδα. Διαφορετικά venues, διαφορετικές διοργανώσεις, ένα συμπέρασμα: ο Iγκι έχει το μοναδικό χάρισμα να σε κάνει να μην τραβάς τα μάτια σου από πάνω του την ώρα που δίνει την παράστασή του ακόμη και αν δεν είσαι ορκισμένο πανκιό. Είναι η σαν να μην υπάρχει αύριο ερμηνεία του, η μαεστρία με την οποία χειρίζεται το κοινό του, ο τρόπος που διαχειρίζεται κάθε δύσκολη ή αμήχανη κατάσταση, ο τρόπος που προκαλεί, που ερωτοτροπεί ακόμη και με τους ενισχυτές.

Οταν το αίμα έγινε καύσιμο

Δεν έχει σημασία αν τον υποδεχτείς πετώντας του ένα μπουκάλι στο δόξα πατρί γεμίζοντάς τον με αίματα, όπως συνέβη το 1996 στη Δραπετσώνα. Εκείνος θα σκουπιστεί και θα συνεχίσει σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Το πολύ πολύ να γυρίσει και να δείξει το μεσαίο δάκτυλο προς την πλευρά από την οποία πετάχτηκε το μπουκάλι φωνάζοντας: «You can’t stop me motherfuckers». Αυτό που για οποιονδήποτε άλλο θα ήταν λόγος για να αποχωρήσει από τη σκηνή για τον Iγκι έγινε το καύσιμο που τροφοδότησε μια ακόμη καταιγιστική εμφάνιση.

Οταν σε φωνάξει στη σκηνή για να χτυπηθείς και να τραγουδήσεις μαζί του μη διανοηθείς να μην τα δώσεις όλα. Και όταν έρθει η ώρα να κατέβεις θα υπακούσεις ευλαβικά, όπως έγινε το 2006 στο θέατρο Βράχων. Τότε που ο Iγκι ανέβασε κάμποσους φτιαγμένους νοματαίους πάνω στη σκηνή οι οποίοι χοροπηδούσαν ανεξέλεγκτα γύρω του ανάμεσα σε ενισχυτές και καλώδια κατά τη διάρκεια του «No fun», αλλά όταν τους είπε «…now go to hell» τον ακολούθησαν σαν τα παπάκια που στοιχίζονται πίσω από τη μαμά πάπια για να τα οδηγήσει με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Κι αν στο μεταξύ τον δεις να κατεβάσει το χαρακτηριστικό χαμηλοκάβαλο τζιν επιδεικνύοντας τα ζαρωμένα οπίσθιά του, μην παραξενευτείς. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται το περιστατικό στο Ρόδον όταν ο Iγκι τα έδειξε μόλις αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κάμερες. Πρόκειται για συνήθεια που έγινε λατρεία.

Ο μύθος γύρω από το όνομα

Για πολλούς βέβαια όλη αυτή η αντισυμβατική συμπεριφορά έπαψε εδώ και καιρό να αποτελεί απάντηση στον καθωσπρεπισμό, αλλά έγινε μέρος ενός σόου που εδώ και αρκετά χρόνια τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς αποκλίσεις και αυτοσχεδιασμούς, συντηρώντας τον μύθο γύρω από το όνομα.

Οταν ο Τζέιμς Νιούελ Οστερμπεργκ Τζούνιορ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1988 στη Ριζούπολη, ήταν… μόλις 41 ετών. Το ερχόμενο Σάββατο που θα ανέβει στη σκηνή του Release Athens 2019 θα έχει ήδη κλείσει τα 72. Με δέρμα πιο ζαρωμένο από ποτέ… αλλά πάντα θα είναι αυτό που οι Γάλλοι λένε «le mot avant la lettre», δηλαδή ο ορισμός πριν από τη λέξη. Και στο λεξικό της μουσικής μπροστά από τη λέξη πανκ υπάρχει το όνομα Iγκι Ποπ.

Ξέρετε ότι…

• Ο Ιγκι Ποπ ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως ντράμερ σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα στο Μίσιγκαν.

• Οταν ήταν μέλος του τοπικού μπλουζ συγκροτήματος The Prime Movers του έδωσαν το ψευδώνυμο «Iggy Stooge», το οποίο συνδέθηκε με τη μετέπειτα μπάντα του Iggy and the Stooges.

• Πήρε το όνομα Pop επειδή όταν ξύρισε τα φρύδια του για τις ανάγκες ενός σόου έμοιαζε πολύ με έναν καρκινοπαθή φίλο του ονόματι Popp, του οποίου τα φρύδια είχαν πέσει από τις χημειοθεραπείες.

• Εχει κατοικίδιο έναν παπαγάλο, τον οποίο έχει ονομάσει Biggy Pop.

• Οταν πέθανε ο Τζιμ Μόρισον απέρριψε πρόταση να τον αντικαταστήσει στους Doors.

• Οι animators του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» βασίστηκαν στο σώμα και στις κινήσεις του Iγκι για να δημιουργήσουν τον χαρακτήρα του Γκόλουμ.

• Eχει επισκεφτεί την Ελλάδα δέκα φορές έχοντας δώσει συνολικά δεκαπέντε συναυλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων (πέντε) στο ιστορικό Ρόδον.

INFΟ

O Ιγκι Ποπ θα εμφανιστεί το Σάββατο 8 Ιουνίου στην πλατεία Νερού στο Φάληρο. Μαζί του οι James, Shame, The Noise Figures και The Dark Rags. Εισιτήρια από 48 ευρώ

Ετικέτες

Documento Newsletter