Χρησιμοποιώντας τη φράση του Μακρυγιάννη «Καλοί είναι οι ξένοι, αλλά καλύτεροι είμαστε εμείς», η οποία βεβαίως χρησιμοποιήθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε… στίγμα, προσθέτοντας ότι εύχεται «να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να κοπεί από τον Χριστιανισμό»…
«Καλούμαστε να εργαστούμε υπεράνθρωπα και απροκάλυπτα χωρίς ιδεοληψίες, με ένα στόχο, με ενότητα, συνεργασία και προσπάθεια. Ας θυμηθούμε τον Μακρυγιάννη, που στη δική του εποχή έλεγε καλοί είναι οι ξένοι, αλλά καλύτεροι είμαστε εμείς», είπε. Ακολούθως, έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία του Επισκόπου Ανδρούσσης Ιωσήφ, που το 1822 ήταν υπουργός των Εκκλησιαστικών και προκειμένου να στηρίξει το έθνος ζήτησε από όλους τους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές να στείλουν όλα τα χρυσαφικά και τα ασημικά, ώστε να μη χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα από το εξωτερικό (σ.σ.ενώ σήμερα η Εκκλησία αρνείται σθεναρά να φορολογηθεί η τεράστια περιουσία της, παρά το γεγονός ότι οι ιερείς πληρώνονται από το κράτος).
Έκανε λόγο για τον χρόνο, τον διαχωρισμό του σε παρελθόν, παρόν και μέλλον και επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα του παρόντος, καθότι «Αυτό έχει αξία σήμερα και το χρειαζόμαστε». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «Παρασυρόμαστε εύκολα και σκεφτόμαστε τον χρόνο που πέρασε, η αλήθεια είναι ότι κρύβει νοσταλγία, αλλά μόνο ως ανάμνηση, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Μετά βλέπουμε στο μέλλον. Κάνουμε σχέδια, υπολογισμούς, όνειρα, αλλά και πάλι δεν ξέρουμε πού και πώς θα είμαστε και αν θα μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε. Μένει, όμως, το παρόν».
Τέλος, είπε ότι χρειάζεται να παραδειγματιζόμαστε από αυτές τις γενιές και να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι με δύναμη, ο καθένας για τον εαυτό του και τον συνάνθρωπό του και όλοι μαζί για την πατρίδα.
Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθηνε χαιρετισμό κατά τον αγιασμό του Κεντρικού Κτηρίου Μηχανοργάνωσης της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα.