Ιερουσαλήμ: Πεδίο σφοδρών συγκρούσεων και διακρίσεων – Τι προκάλεσε το νέο γύρο βίας

Η Ιερουσαλήμ υπήρξε το επίκεντρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Εβραίων και Αράβων για αιώνες και παραμένει μια από τις πιο έντονα αμφισβητούμενες περιοχές της γης, δεδομένου ότι είναι η γενέτειρα των τριών Αβρααμικών θρησκειών.

Οι τελευταίες συγκρούσεις στην πόλη ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, πριν από ένα μήνα, αφού Ισραηλινοί στρατιώτες μπλόκαραν παλαιστινιακές συγκεντρώσεις σε μια εποχή αυξημένων θρησκευτικών ευαισθησιών. Ενώ το Ισραήλ επικαλέστηκε τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό ως αιτία και οι περιορισμοί αυτοί άρθηκαν αργότερα, οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν δεκάδες παλαιστίνιοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ ήρθαν αντιμέτωποι με ειδοποιήσεις έξωσης και απειλές από την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Χάος στη Γάζα: Όταν οι σειρήνες ηχούν και οι ρουκέτες αρχίζουν να «πέφτουν» βροχή – Δεκάδες νεκροί (Video)

Τι ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο βίας στην Ιερουσαλήμ;

Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ είδε πολλές διαμαρτυρίες από Ισραηλινούς πολίτες που βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας περισσότερους εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το θέμα έχει επίσης παρουσιαστεί ενώπιον των Ισραηλινών Δικαστηρίων και η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο αυτή τη στιγμή.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, η Χαμάς (γνωστή και ως Κίνημα Ισλαμικής Δημοκρατίας), η οποία είναι μια παλαιστινιακή σουνιτική φονταμενταλιστική και εθνικιστική οργάνωση, ύψωσε σημαίες μέσα στο τέμενος Αλ Άκσα, μετατρέποντας τον θρησκευτικό χώρο σε πολιτικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τέμενος Αλ Άκσα είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για τους ανθρώπους της Ισλαμικής πίστης μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Σημειώθηκαν μικρές συγκρούσεις και οι ισραηλινές δυνάμεις καταστολής βρήκαν την ευκαιρία να επέμβουν και να εκκενώσουν το τέμενος, κίνηση που δεν ανέμεναν οι Παλαιστίνιοι.

Πολιτικές διάκρισης

Οι Εβραίοι που γεννήθηκαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι Ισραηλινοί πολίτες, ενώ στους Παλαιστινίους από την ίδια περιοχή παρέχονται έγγραφα μόνιμης διαμονής που μπορούν να ανακληθούν εάν ζήσουν έξω από την πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανήκουν πουθενά ως πολίτες. Ακόμα και αν οι Παλαιστίνιοι υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα, η διαδικασία είναι μακρά και αβέβαιη και οι περισσότεροι δεν επιλέγονται επειδή δεν αναγνωρίζουν την ισραηλινή ηγεσία στην περιοχή.

Το Ισραήλ επεκτείνει συνεχώς και χτίζει επιπλέον εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπου κατοικούν ήδη περίπου 220.000 Παλαιστίνιοι. Έχει περιορίσει σοβαρά την ανάπτυξη των μουσουλμανικών γειτονιών στην περιοχή, οδηγώντας σε υπερπληθυσμό και μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή χιλιάδων σπιτιών που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, τα οποία στη συνέχεια εκκενώνονται και οι κάτοικοι διασκορπίζονται σε άλλες περιοχές  στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ ένοχο για «εθνοκάθαρση»

Η δρ Χανάν Ασράβι, η οποία υπηρέτησε ως επίσημη εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μιλώντας στο DW, δήλωσε ότι το Ισραήλ προκάλεσε σκόπιμα τους Παλαιστίνιους και «πραγματοποιεί αυτό που αποκαλούμε δημογραφική μηχανική ή εθνοκάθαρση στην Ιερουσαλήμ».

Το Ισραήλ «ξεφεύγει, κυριολεκτικά, με δολοφονίες και διεξάγει μια συστηματική εκστρατεία πρόκλησης, βίας και επίθεσης», συμπλήρωσε.

«Το ζήτημα δεν είναι ότι εκδιώκει τους ανθρώπους και δεν τους δίνει αποζημίωση. Το ζήτημα είναι ότι θέλουν να απαλλαγούν από τους Παλαιστινίους και να καθαρίσουν την πόλη των Παλαιστινίων», συμπλήρωσε με νόημα».

Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση στην Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπουν το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να μειώσουν τις εντάσεις το συντομότερο δυνατό, αμέσως πριν η ένταση κορυφωθεί με βολές ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων και των τυφλών χτυπημάτων των Ισραηλινών.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έγραψε στο Twitter ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την βολή ρουκετών σε ισραηλινούς πολίτες» προσθέτονωτας ότι ‘σίγουρα δεν οδηγεί σε μια επίλυση της σύγκρουσης παρά σε μια παράλογη κλιμάκωση των βιαιοπραγιών». Επίσης, παρότρυνε όλες τις πλευρές να «αποφύγουν περεταίρω απώλειες ζωών αμάχων».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, από την Ιορδανία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, κάλεσε για άμεση παύση των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Γάζα, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση.

 

Ετικέτες