Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: «Ιερές» business, απάτες και εκβιασμοί – Οι σκιές και το ποινικό παρελθόν του επιχειρηματία

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: «Ιερές» business, απάτες και εκβιασμοί – Οι σκιές και το ποινικό παρελθόν του επιχειρηματία

Σάλος έχει ξεσπάσει για τα τρία εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και έγιναν «ιερές»… επενδύσεις σε νυχτερινά κέντρα της Πελοποννήσου, εδώ και οκτώ χρόνια.

Στο στόχαστρο έχουν μπει δύο ιερείς, οι οποίοι ελέγχονται για το κακούργημα της υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ο ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων ήταν ο διαχειριστής της περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς και μπόρεσε να διοχετεύσει τα χρήματα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο ένας ιερέας είναι στη Σύρο και ο άλλος στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: «Ιερές» επενδύσεις σε νυχτερινά κέντρα: Στο μικροσκόπιο κληρικοί για υπεξαίρεση 3 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας

Η έρευνα πραγματοποιείται από την εισαγγελία Σύρου και αφορά ακόμα πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην Πάτρα. Μάλιστα, υπάρχουν υποψίες πως τα χρήματα αυτά δεν αφορούσαν μόνο ψυχαγωγία του υψηλόβαθμου στελέχους αλλά ήταν και business. Σε αυτό το μήκος κύματος, διερευνάται η σχέση του με έναν εκ των πέντε ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων για τους οποίους έχουν βγει διατάξεις δέσμευσης περιουσίας.

Τι γνωρίζουμε για τους επιχειρηματίες – αποδέκτες των… «ιερών» χρημάτων

Ταυτόχρονα, ελέγχονται και οι επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών. Ήδη έχουν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο ένας είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην Πάτρα ο οποίος είναι γνώριμος τόσο των δικαστικών όσο και στις διωκτικών αρχών.

Οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκβιάσεις, απειλές, πλαστογραφίες και απάτες, ενώ το διάστημα 2009 – 2010 εξέτισε ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της απάτης. Επίσης, έχει καταδικαστεί και για εκβίαση ιεράρχη της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Μια από τις καταδικαστικές αποφάσεις, η οποία αφορούσε το αδίκημα της απάτης και της πλαστογραφίας τελέστηκε στη Σύρο όπου έχει την έδρα της και η Καθολική Εκκλησία. Πριν από 20 μέρες με έμβασμα ύψους 50.000 ευρώ από την Καθολική Εκκλησία φέρεται να αγόρασε νυχτερινό κέντρο στην περιοχή της Πάτρας, ενώ είχε επινοικιάσει τρία ακόμα καταστήματα.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση τους

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν κάποιες τραπεζικές συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών από επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο κρίθηκαν ύποπτες.

Έπειτα από έρευνα Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, οι επιχειρηματίες ήταν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών από δύο ιερείς, υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών τους στοιχείων.

Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκε το πόρισμα της Αρχής στις εισαγγελικές Αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους ιδιώτες-επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων.

Από την έρευνα της Αρχής, εντοπίστηκαν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα τελευταία 7-8 χρόνια, από συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς -που ανήκαν σε υψηλόβαθμους ιεράρχες και κατέληγαν σε πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.

Με βάση τη διαδρομή των χρημάτων προκύπτουν προσπάθειες να χαθούν τα ίχνη: τα χρήματα έφευγαν από τους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας και ορισμένες φορές πήγαιναν στους λογαριασμούς των δύο ιεραρχών, κυρίως στους λογαριασμούς του ενός ιεράρχη, και κατόπιν στους πέντε επιχειρηματίας.

Μάλιστα, η Αρχή εκτιμά ότι είναι πιθανό τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οι ιεράρχες έπαιρναν και έδιναν και μετρητά.

Η ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

ΗΣΑΠ: Μόλις έξι συντηρητές για το απαρχαιωμένο δίκτυο – Η φωτιά στον συρμό στη Νερατζιώτισσα ανέδειξε την τραγική υποστελέχωση της Γραμμής 1

Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter